Gestart met de productie van duurzame en recyclebare afdichting membranen, ontwikkelde Leadax twee jaar geleden een prijswinnende innovatie: een veilige, goedkopere én volledig circulaire loodvervanger gemaakt van het afval uit veiligheidsglas. Daarnaast zijn ze genomineerd geweest voor nationaal icoon en bij de laatste 10 terecht gekomen. Met een identieke levensduur, toepassing- en verwerkingsmogelijkheden als traditioneel lood, maar dan zonder schadelijke effecten op gezondheid en milieu, maakt Leadax haar slogan waar: het nieuwe lood. Hoe kwam deze innovatie tot stand, wat waren de uitdagingen, de belangrijkste ontwikkelingen en wat zijn de succesfactoren van het bedrijf? CEO Roeland van Delden vertelt.
Uit het grondstoffenakkoord van 2014 kwam naar voren dat er in 2050 geen fossiele grondstoffen meer gebruikt mogen worden. Leadax zag een kans en besloot te innoveren: “Als we nou met afval gaan werken, dan is de sky the limit”, aldus Van Delden. Na anderhalf jaar ontwikkelen was daar in 2017 het nieuwe lood waarmee het bedrijf alle concurrentie achter zich laat. Waar er meerdere vervangers voor lood bestaan, weet Leadax als enige afval succesvol als grondstof te gebruiken zonder in te leveren op kwaliteit.
Alternatief zonder compromis
Door efficiënte productie, is het nieuwe lood niet alleen volledig circulair, maar ook een stuk goedkoper dan de traditionele variant. “Prijs blijft doorslaggevend. Je herkent het bij jezelf: we willen allemaal bijdragen aan het milieu, maar zodra het duurzame alternatief duurder is zijn we terughoudend. De combinatie van een lage prijs én duurzaamheid is onze succesfactor”, aldus Van Delden.
Continue innovatie
De komende jaren staan voor Leadax in het teken van groei en verhoogde efficiëntie. Het bedrijf ambieert om, naast de 14 landen die het nieuwe lood al gebruiken, wereldwijd marktaandeel te veroveren. Ook staat het optimaliseren van de productie op de planning: “We willen produceren waar het afval is. Door op locatie een nieuwe fabriek te openen kunnen we niet alleen sneller werken, maar dragen we ook extra bij aan het milieu”. Leadax is continu opzoek naar nieuwe producten die met afval geproduceerd kunnen worden waar in de toekomst veel vraag naar kan zijn.
Roeland van Delden is het meest trots op het feit dat hij en zijn team innovatie in hun DNA hebben zitten. “We zijn constant opzoek naar verbetering en vernieuwing, gefocust op resultaat, en vormen samen een prachtteam van mensen. Zonder mijn collega’s was dit nooit gelukt”, aldus van Delden.
Convenant Research & Development
Volgende week dinsdag 21 januari speelt Roeland van Delden een rol op de Big Improvement Day 2020: een jaarlijks groots event in het Afas Circustheater waar de top van de overheid en het bedrijfsleven samenkomt met als doel om positieve ontwikkelingen en innovaties in Nederland uit te lichten, nieuwe samenwerkingen te realiseren en nieuwe ideeën op te doen. Van Delden zal hier niet alleen op het podium staan om te vertellen over de innovaties en toekomstplannen van het bedrijf, ook zal hier een convenant worden ondertekend tussen Leadax, de Universiteit van Twente en het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Gezamenlijk zullen zij zich inzetten om Research & Development vanuit academische instellingen en het bedrijfsleven beter aan te laten sluiten bij de markt, waarbij talenten werken aan concrete uitdagingen om de maatschappij te verduurzamen.