Eieren uit legbatterijen liggen niet meer in de supermarkt. Er was niets mis met de eieren zelf, maar wij wilden dat niet meer. De andere eieren zijn natuurlijk wel iets duurder, maar die arme kippen verdienen een beter leven. Als je vroeger Fair Trade koffie wilde kopen, was er Max Havelaar koffie. Nu is alle koffie Fair Trade. We willen niet meer anders. Niet omdat de koffie niet goed was, maar omdat de boeren een beter leven verdienen. Hetzelfde geldt voor bananen, chocolade en bloemen en er komen steeds meer producten bij. Want we willen dat de producten die we hebben op een fatsoenlijke manier worden geproduceerd.
Vreemd eigenlijk dat we wel zorgen voor de kippen en boeren aan de andere kant van de aarde, maar dat we het geen probleem vinden om onze stroom bij een kolenreus af te nemen omdat die drie euro in de maand goedkoper is. Ik hoop dat we over een paar jaar niet meer willen dat onze stroom bij een leverancier wegkomt die ook kolencentrales of kerncentrales exploiteert. En dat alle fossiele energie uiteindelijk wordt uitgefaseerd. Niet omdat de stroom niet goed is, maar omdat wij niet meer willen dat de stroom die we gebruiken de aarde vervuilt of bedreigt.
Stroom is ‘low interest’. Het boeit de meesten van ons nog te weinig. Stroom is stroom. Maar dat is het nou juist; stroom is niet stroom. Wel in verbruik, maar niet in de manier waarop het wordt geproduceerd. Net als met koffie en chocolade. En, al dan niet met opzet van sommige partijen, is energie ook niet gemakkelijk te begrijpen. Wat is nu precies groene stroom? Hoe zit dat dan met sjoemelstroom? En is kernenergie nu wel of niet duurzaam? En biomassa dan?
Pas op, hier komt een stukje reclame!
Wat ik mooi vind is dat wij zelf windmolenparken en zonneparken ontwikkelen, bouwen en onderhouden en alleen die stroom verkopen aan onze klanten. Dus van weiland tot stopcontact beheren we het hele proces. De komende jaren verviervoudigen we de energie die we zelf opwekken. Dat weet bijna niemand. Zelfs het Ministerie van EZK vertelde afgelopen week aan de Tweede Kamer dat groene energieleveranciers niet bijdragen aan meer investeringen in duurzaamheid. FOUT! Midden in het Gallië dat wordt geregeerd door de energiereuzen is er één die zelf alleen maar groene energie produceert. Ieder jaar meer. En dat al 25 jaar.
En nu….. hoe zorgen we ervoor dat de fossielen ook echt fossiel worden? Dat is een beetje een kip/ei verhaal. Er wordt de komende tijd veel groen bijgebouwd. Hoe meer groen, hoe goedkoper het wordt. De subsidie op windmolens is al bijna weg. De subsidie op grijs nog lang niet. Belastingvoordelen, niet hoeven meebetalen aan de vervuiling…. Dat soort zaken helpen niet. Vanuit de politiek wordt duurzaamheid gestimuleerd, maar ook daar moet meer gebeuren. Parijs klonk geweldig maar de Urgenda zaak en het feit dat ’s werelds grootste vervuiler uit ‘Parijs’ is gestapt, laat zien dat er nog veel te doen is. Anderzijds: als genoeg mensen door de marketing heen prikken en écht groene stroom afnemen, gaat het razendsnel. Maar als iedereen dat vandaag doet, hebben we ook een uitdaging. Het is een proces, maar wel een proces dat sneller mag. Moet. En daar haal ik mijn energie dan weer uit.
Sander Haas, Hoofd Corporate Communicatie bij Pure Energie