De overhandiging van het wetsvoorstel aan demissionair staatssecretaris Wijn heeft een ludiek karakter, maar de Consumentenbond pleit hartgrondig voor een wettelijke verplichting en een Ombudsman voor fabrikanten (waaronder voedingsbedrijven), aldus de woordvoerster.
De bond hamert op openheid van de productiegegevens om claims van bedrijven over maatschappelijk verantwoord ondernemen te kunnen staven. Ze wil meer productinformatie van fabrikanten, waar ze nu nog tegen een gesloten deur aan loopt. De bond vindt verantwoord ondernemen anders een ‘lege dop’. Een wet openbaarheid productieketens zou het mogelijk maken productiegegevens op te vragen, zoals dat nu met bestuurlijke informatie in de wet ‘Openbaarheid Bestuur’ ook mogelijk is.
Ook het Voedingscentrum liet deze week horen dat meer openheid nodig is van fabrikanten zodat consumenten weten wat ze eten. Deze week riep beleidsmedewerkster van het Voedingscentrum Jacqueline Vink fabrikanten op meer relevante informatie op de verpakking te zetten. Zij zei dat op het Amsterdams symposium De Verleiding.”De hoeveelheid en soort vet in een product kun je niet proeven. Duidelijke en volledige informatie is nodig; de consument heeft het recht te weten wat hij eet.”
Volgens de koepelorganisatie voor merkfabrikanten SMA staat zestig procent van de aangesloten fabrikanten positief tegenover de steeds kritischer houding van consumenten. “Het biedt hen kansen om nieuwe producten op de markt te brengen die voldoen aan de veranderende consumentenwensen.”
Om de consumenten beter voor te lichten, gaat de Consumentenbond meer duurzaamheidskenmerken van voedingsproducten publiceren. Daarvoor heeft het een beleidsmedewerker aangenomen die zich bezig houdt met het verzamelen van de beschikbare informatie over de productie.