De beweeglijkheid op de energiemarkt wordt steeds groter. Niet voor niets heeft ENGIE daarom een Market Desk voor de grootzakelijke klanten om hen te helpen slimme inkoopbeslissingen te nemen. Chris Guth is marktanalist op deze Market Desk en probeert aan de hand van allerlei factoren de energieprijzen te voorspellen. “Een goede inkoopstrategie kan bedrijven tonnen tot miljoenen besparen.”
Het is duizelingwekkend hoeveel computerschermen er openstaan, als je de Market Desk op het ENGIE-kantoor in Zwolle betreedt. Knipperende energieprijzen, een wereldkaart waarop de bewegingen van boten met gas te zien zijn, allerlei weerspluimen, een scherm dat de bewegingen op de energietermijnmarkt toont en meer futuristisch ogende beelden. “Ja, in tien jaar tijd is er veel veranderd”, zegt Chris Guth, die als marktanalist elke dag voorspellingen doet over de verwachte ontwikkeling van de gas- en elektriciteitsprijzen. “Vroeger keek je naar het jaargetijde, welke energiecentrales aan of uit stonden en dan wist je ongeveer wel de marktprijs. Dat is nu totaal anders, omdat steeds meer zaken de energieprijs beïnvloeden, niet in de laatste plaats de verwachte hoeveelheid wind en zon, die steeds meer worden gebruikt voor duurzame opwekking van energie.”
De reden waarom het team van de Market Desk daar elke dag druk mee in de weer is? Om grootzakelijke klanten te helpen om slimme inkoopbeslissingen te nemen. Door inkopers van energie te helpen bij het opzetten van een inkoopstrategie en het adviseren bij de in- en verkoop van energie. Chris Guth: “De energiemarkt is net als de aandelenbeurs. Het gaat op en neer. Aan ons de taak de beste in- en verkoopmomenten te bepalen voor onze klanten binnen de gedefinieerde inkoopstrategie.”
Wat beïnvloedt de energieprijzen?
“Vraag en aanbod, economische ontwikkelingen, olieproductie, de hoeveelheid energiecentrales die draaien, het aantal schepen dat gas vervoert naar een continent, internationalisering van de gasmarkt en in toenemende mate het weer, doordat we steeds meer duurzame energie opwekken. Maar ook geopolitieke zaken, zoals momenteel de handelsoorlog tussen de VS en China en de spanningen in de Straat van Hormuz hebben invloed op de prijs. De energieprijzen zijn veel volatieler geworden, omdat de wereld en de energiesystemen steeds meer verweven zijn.”
Wat is de uitdaging voor de Market Desk?
“Uiteraard om ervoor te zorgen dat onze grootzakelijke klanten – vanaf zo’n 10.000 MWh – energie tegen de beste prijs inkopen. Deze klanten hebben toegang tot de groothandelsmarkt, waarbij wij adviseren wat de beste momenten zijn om energie in te kopen, die past in hun inkoopstrategie. We maken ze wegwijs in deze uitdagende markt en helpen de risico’s bij energie-inkoop beheersbaar te maken of het als een opportuniteit in te zetten. In sommige sectoren wordt druk gespeculeerd met de energieprijs, om zodoende het beter te doen dan de concurrentie. Met een goede inkoopstrategie en de juiste inkoopmomenten, kunnen bedrijven fors geld besparen. En dankzij die besparing kunnen ze hun goederen tegen een lagere prijs aanbieden dan de concurrentie. Dit zie je bijvoorbeeld veel in de Nederlandse glastuinbouw. Naast deze offensieve spelers onder onze klanten, zien we ook de defensievere, zoals bijvoorbeeld gemeenten en scholen die risico’s zoveel mogelijk willen mijden.”
Tot hoeveel kunnen de besparingen oplopen?
“Als je het over grote industriële bedrijven hebt, kan het over tonnen, zelfs miljoenen euro’s per jaar gaan. Dit maakt direct duidelijk hoe belangrijk het is om een goede inkoopstrategie te hebben en om gefundeerde keuzes te kunnen maken. De inkoper of financieel directeur die vlak voor de vakantie denkt nog even snel wat energieprijzen op de groothandelsmarkt vast te leggen, komt vaak bedrogen uit. Daarvoor is de markt te complex. Niet voor niets hebben we een team van vijf experts om alle ontwikkelingen in de energiemarkt te volgen en om klanten actief te adviseren, onder meer door persoonlijk contact, via webinars en door middel van de Market Prices app. Deze app maakt het mogelijk om altijd inzicht te krijgen in de energieprijzen van de groothandelsmarkt ICE Endex en laat de meest actuele gas- en stroomprijzen zien.
Gronings gas
“Wereldwijd zwemmen we momenteel in het gas”, zegt Chris Guth, Market Desk Analist bij ENGIE. “Tot en met 2022 wordt een overcapaciteit verwacht. Dat gaat een prijsdrukkend effect hebben op de gasprijs of het opwaarts potentieel beperken. Wat er daarna gebeurt wordt mede bepaald door overheidsbeslissingen. Nederland wil van de kolencentrales afstappen, dus moeten we meer elektriciteit gaan opwekken via gas. Maar we gaan tegelijkertijd ook meer windmolenparken bouwen, wat mogelijk weer een prijsdrukkend effect op de elektriciteitsprijs zal hebben. En zo spelen er meer zaken.” Dat we in Groningen op termijn geen gas meer uit de grond halen, is geen bepalende factor, stelt de marktanalist. “We vinden ons een belangrijk land qua gasproductie, maar dat zijn we niet in mondiale context. De impact van het stoppen met gas uit de Groningse bodem heeft vooralsnog geen noemenswaardige impact gehad op de marktprijzen. Vrees om tekorten zijn er dus niet bij marktpartijen.” |