Met een fikse klap van een hamer op een rode knop onthulde wethouder William Dogger bij Stichting Kringloop Zwolle woensdag 9 oktober de naam van het nieuwe Circulaire Ambachtsnetwerk in de regio Zwolle: WaardeRing. De naam staat voor alles wat de organisatie voor ogen heeft: de waarde van materialen, de ring van circulariteit en de waardering voor mensen.
Om mensen en materialen op een optimale manier een (nieuwe) kans te geven, is verbondenheid nodig, constateerde directeur Wilma Voortman van Stichting Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus een half jaar geleden. Ze ontdekte dat bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen in de regio Zwolle graag willen samenwerken op dit gebied. Samen met de gemeente Zwolle en Stichting Natuur en Milieu Overijssel ontwikkelde ze het plan voor het circulaire ambachtsnetwerk WaardeRing. Andere organisaties haakten aan. Het ambitieuze plan won in een prijsvraag van Rijkswaterstaat 75.000 euro.
Wethouder William Dogger prees de opzet van WaardeRing, waarin niet alleen de aandacht uitgaat naar hergebruik van materialen, maar waarin ook zeker het sociale aspect aanwezig is en mensen een steuntje in de rug krijgen op weg naar werk. Samen met voorzitter Gerard van Dooremolen van de stichtingen Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus demonteerde hij op aanwijzing van leerlingen van Thorbecke Praktijkonderwijs een aantal cd’s en dvd’s. Het harde kunststof wordt verwerkt tot granulaat, waar kaarsenstandaards van worden gemaakt. Vervolgens kreeg de wethouder in de winkel een rondleiding langs projecten van mbo-studenten van Cibap, vakschool voor vormgeving, die oude artikelen in een kunstzinnige setting een nieuwe look hadden gegeven.
Binnen WaardeRing is behalve het demonteren van cd’s en dvd’s inmiddels een aantal andere projecten van start gegaan. Praktijkschoolleerlingen en vrijwilligers demonteren lattenbodems, die Binthout verwerkt tot plafondpanelen voor in eerste instantie Hogeschool Windesheim. Binthout hergebruikt ook gedemonteerde tafelbladen voor het creëren van nieuwe lifestyleproducten. In de toekomst wordt bekeken wat er kan worden gedaan met niet verkoopbare massieve meubelen. Oude kaarsen en kaarsstompen worden gescheiden bij de inname en bij Philadelphia in Kampen omgesmolten tot nieuwe kaarsen. Deze worden weer verkocht in de kringloopwinkels.
WaardeRing is een samenwerkingsverband waarin ROVA samenwerkt met de Gemeente Zwolle, Stichting Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus, Onderwijscentrum De Twijn, Thorbecke Scholengemeenschap, Hogeschool Windesheim, Tiem, Binthout, Cibap vakschool voor vormgeving, ICT-Kringloop, Cavoi coaching en advies, Natuur en Milieu Overijssel en Eco Impact.