Wat begon als een jongensdroom voor Enver en Rodney van Chocolatemakers, het zelf maken van chocolade, groeide uit tot de opening van de duurzaamste chocoladefabriek van de wereld. De oprichters verwachten 200.000 kilo chocolade te gaan produceren in de fabriek die afgelopen zaterdag, 5 oktober, werd geopend voor publiek. Grote hoeveelheden chocoladerepen verlaten de fabriek die vele duizenden fans in Nederland, België en Duitsland dagelijks consumeren.
‘Hiermee realiseren we een lang gekoesterde droom. Vanaf ons allereerste begin in 2011 wilden we mensen graag laten zien hoe chocolade gemaakt wordt. En dan niet het massaproduct chocolade uit megafabrieken, maar het ambachtelijke proces waar het draait om kwaliteit in plaats van efficiency. Daar waar de boon, haar herkomst en fantastische smaken, centraal staan. Wij brengen de menselijke maat weer terug in het proces en dat proef je’, vertellen Rodney Nikkels (48) & Enver Loke (45).
Sjakie en de…
Duurzame chocoladefabriek natuurlijk. Maar zo natuurlijk is dat niet, waar vind je een chocoladefabriek waar chocolade van boon tot reep volledig zelfgemaakt wordt? Pas wanneer je alle stappen van het chocolade maken in de hand hebt, mag je jezelf een èchte chocolademaker noemen vindt Chocolatemakers. Waar op dit moment jaarlijks 60 à 70 ton (60-70.000 kilo) chocolade van boon tot reep en couverture zelfgemaakt wordt, verwachten de twee chocolademakers snel 200 ton chocolade te gaan produceren, op termijn zelfs 400 ton.
Het Nederlandse chocolademerk laat zien dat de gehele cacaoketen, van boer tot consument transparant, eerlijk en duurzaam kan zijn. Rodney vertelt: ‘Dat betekent dat we op alle fronten innoveren. We kijken verder dan alleen fairtrade of biologisch: milieuvriendelijk vervoer, een zero-waste productieproces en natuurbescherming horen daar ook bij. Wij geloven in een holistische aanpak. De boerencoöperatie uit Peru waarmee we in mei dit jaar een chocoladefabriek openden in Peru, zijn ook aandeelhouder in de nieuwe fabriek in Amsterdam. In 2014 zijn wij al uitgeroepen tot meest duurzame MKB-er van Amsterdam en nu vijf jaar later openen we met trots onze fabriek, met volledig transparant dak van zonnepanelen, zodat we in onze eigen energiebehoefte voorzien.’
Bezoekbare chocoladefabriek
Rodney en Enver bouwden de afgelopen jaren hun eigen duurzame chocoladefabriek in Amsterdam-West, middenin de grootste cacaohaven ter wereld. Vanaf eind dit jaar is iedereen welkom in de Chocolatemakers fabriek om te zien (en proeven) hoe de chocolade gemaakt wordt.
In de chocoladefabriek wordt uitsluitend met ‘single origin bonen’ gewerkt, die direct bij boeren ingekocht worden. Het zeilschip waarmee de cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek komt zeilen, kan voor de deur van de nieuwe chocoladefabriek aanmeren. En er is plek voor de fietsers
van de halfjaarlijkse Schokofahrt om de chocolade op de fiets te distribueren naar Duitsland.
Over Chocolatemakers
Chocolatemakers maakt de chocolade van boon tot reep zelf in hun eigen fabriek in Amsterdam. De chocolade wordt met ‘single origin’ bonen gemaakt die rechtstreeks wordt ingekocht bij cacaoboeren. Drie origines met elk een eigen verhaal:
- In Peru werkt Chocolatemakers aan projecten om de bodemkwaliteit te verbeteren en bouwden ze afgelopen jaar samen met de cacaoboeren een moderne chocoladefabriek. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen de boeren hierdoor chocolademakers worden en dus meer inkomsten genereren.
- Vanuit de Dominicaanse republiek worden de repen geheel op windkracht met een zeilschip naar Nederland vervoerd om daar te worden verwerkt tot krachtige chocolade.
- In Congo voorziet de cacao de lokale bevolking van inkomen zodat ze niet het leefgebied van de berggorilla’s in het Virunga National Park bedreigen.
Grote hoeveelheden chocoladerepen verlaten de fabriek waar vele fans in Nederland, België en Duitsland dagelijks van smullen. De producten zijn onder andere verkrijgbaar bij Ekoplaza, Marqt, Holland & Barrett en andere (eko)winkels door heel Nederland of via de webshop.