Donderdag 26 september heeft de INTERREG commissie NWE het ingediende onderzoeksproject Digital DeConstruction officieel goedgekeurd, waarmee een totaalbedrag van 5 miljoen is toegekend voor onderzoek en uitvoering naar het op Europese schaal mogelijk maken van de circulaire bouw.
Er wordt gewerkt aan een open source softwaresysteem dat het mogelijk maakt te ontwerpen met materialen die vrijkomen uit de demontage van renovatie- en sloopprojecten, opnieuw in te zetten in de bouwwereld. Door het digitale systeem aan innovatieve BIM (Bouw Informatie Model) technieken te koppelen, ontstaat er een kringloop tussen ontwerp, bouwen en sloop. Schaarse grondstoffen worden zo weer hoogwaardig hergebruikt. Deze geavanceerde manier van circulair demonteren en bouwen heeft als uiteindelijke doel de enorme CO2-uitstoot, waarvan de bouwindustrie één van de grootste boosdoeners is, drastisch terug te brengen.
Het onderzoek wordt door middel van pilot projecten uitgevoerd en vindt plaats in vijf Europese landen. Twee belangrijke pilots vinden plaats in Parkstad Limburg, waarvoor een aanzienlijk deel van de subsidie wordt ingezet. Initiatiefnemer ingenieursbureau Re Use Materials fungeert met haar ontwikkelde database als een belangrijke schakel binnen het consortium via haar dochteronderneming Block Materials. Het jonge bedrijf deed in 2017 mee het Techruption programma vanuit de Brightlands Smart Service Campus in Heerlen. Zij leggen materialen data vast in de Blockchain, een unieke werkwijze die grondstoffen opnieuw beschikbaar maakt, nieuwe waarde creëert en eveneens de CO2 impact verkleint.
Het zijn juist partijen als Brightlands, Parkstad Limburg en de Provincie Limburg, die laatste omdat zij de leadpartner zijn geworden in dit project, die de potentie én noodzaak van circulariteit inzien. Dit vertrouwen is nodig om dit soort innovatieve initiatieven te ondersteunen. Hiermee kunnen juist binnen Parkstad de verbindingen gemaakt worden met andere organisaties die op het gebied van Circulair Bouwen actief zijn.