In het bijzijn van Minister Kaag (NL) en Minister Pekcan (TR) hebben Schijvens Corporate Fashion en Gama Iplik Recycling in Ankara hun contract verlengd om de recycling van afgedragen (bedrijfs)kleding naar een hoger level te tillen. Bestaande handelsbarrières die de circulaire economie vertragen, werden aangekaart en ook werd uitgebreid aandacht besteed aan vrouwelijk ondernemerschap.
Minister Kaag en Minister Pekcan hebben gezamenlijk de handelsperspectieven tussen de twee landen besproken, waarbij gekeken werd naar technologie, innovatie en circulariteit in diverse branches. Enkele vertegenwoordigers van grote Nederlandse bedrijven die een belang hebben bij handel met Turkije, waren daarbij aanwezig, zoals ING, Philips, Booking.com, Havenbedrijf Rotterdam en Royal IHC. Ook Schijvens was vertegenwoordigd, vanuit haar rol als eigenaar van een Turkse textielfabriek, die de best practice award van Fair Wear Foundation heeft gewonnen voor het invoeren van het Leefbaar Loon, maar zeker ook vanuit haar rol als Nederlandse handelspartner met het Turkse bedrijf Gama Iplik Recycling. Schijvens en Gama hebben in 2017 de handen ineen geslagen om oude bedrijfskleding terug te halen bij klanten en deze vervolgens te recyclen tot vezels, waarvan uiteindelijk weer garens worden gesponnen, die Schijvens gebruikt voor het maken van “nieuwe” gerecyclede bedrijfskleding. Dit proces bespaart 99% water, 40% energie en 40% CO2-uitstoot t.o.v. de virgin conventionele variant.
Echter Schijvens loopt in praktische zin tegen bestaande handelsbarrières aan: het invoeren van kleding in Turkije is niet zomaar mogelijk, zonder eerst de kleding te beschadigen of hoge invoerrechten te moeten betalen. Aangezien de missie van Schijvens is om gerecyclede kleding voor dezelfde of hopelijk nog lagere prijs aan te kunnen bieden aan de markt, om duurzame alternatieven zoveel als mogelijk is te ondersteunen, is zij voortdurend bezig om aan elke kostenpost te schaven, waaronder ook de kostenverhogende wetgeving aan Turkse kant. Schijvens kreeg de mogelijkheid om haar vraag in te dienen en hoopt dan ook dat zij door middel van een importvergunning ten behoeve van recycling de huidige kosten kan omzeilen. Hierdoor kan de weg ook worden vrijgemaakt voor andere bedrijven die nu of later de hinder zouden ondervinden van bestaande wetgeving die nog niet is aangepast op een circulair model. Binnen het Convenant Duurzame Kleding en Textiel is namelijk al vaker gemeld dat ook andere bedrijven graag een stap verder gaan in het recyclen van kleding, dus hoe makkelijker de overheid het kan maken, des te beter dit gaat uitpakken voor het milieu.
Schijvens en Gama ondertekenden in het bijzijn van de twee ministers hun contractverlenging voor een termijn van 3 jaar, aangezien de vraag naar gerecyclede bedrijfskleding bij Schijvens explosief is toegenomen, waardoor de relatie tussen Schijvens en Gama nog meer verstevigd diende te worden om aan die vraag te blijven voldoen.