FNV, LIW en SKK hebben er onlangs in een brief aan de staatsecretarissen Ybema en Vliegenhart op aan gedrongen om samen met de sportwereld een plan te maken om alleen sociaal verantwoord geproduceerde sportartikelen in te kopen.
De e-mail actie sluit aan bij een internationale campagne van de Global March Against Child Labour die ook met een wereldwijde e-mail petitie is begonnen. De internationale voetbalbond FIFA en de grote sportmerken moeten voor de start van het WK Voetbal aantonen – zo menen de Nederlandse organisaties en de Global March – dat ze hun beloftes nakomen: goede arbeidsomstandigheden voor volwassenen en geen kinderarbeid. De productie van sportartikelen is nu nog vaak synoniem met de schending van arbeidsrechten.
In haar contracten met voetbalproducenten die haar logo gebruiken heeft de FIFA al jaren bepalingen opgenomen die er toe moeten leiden dat de rechten van werknemers – bijvoorbeeld uitbetaling van een -leefbaar loon’ en het recht op organisatie – worden gerespecteerd. Onderzoek, bijvoorbeeld in India en Pakistan, wijst echter uit dat dit nog absoluut niet het geval is. Zowel in India en Pakistan vindt met steun van de FIFA wel controle plaats op kinderarbeid, hoewel recent nog kinderen werden gevonden die voetballen stikken (zie: www.globalmarch.org). De lonen van volwassen stikkers liggen echter nog steeds onder het officiële minimumloon. Daarop wordt niet gecontroleerd. In een belangrijk productieland als China vindt helemaal geen controle plaats. In een reactie op brieven van de Global March weigert de FIFA op deze problemen in te gaan.
Via de e-mail kunnen Nederlanders er bij de FIFA en de bedrijven die sportartikelen maken op aan dringen om voor de start van het WK Voetbal 2002 aan te tonen dat:
Ã?? Arbeid(st)ers kunnen rekenen op alle arbeidsrechten die de FIFA in haar contract met bedrijven beloofd, inclusief een leefbaar loon en het recht op vrijheid van organisatie en op collectieve onderhandelingen;
Ã?? kinderen geen voetballen of andere producten met een FIFA licentie maken en kinderen die nu nog werken worden gerehabiliteerd en de kans krijgen om naar school te gaan;
Ã?? er een onafhankelijk en transparant inspectie-systeem is – waarbij vakbonden en maatschappelijke organisaties zijn betrokken – in alle landen waar producten met een FIFA-licentie worden gemaakt.