Deze week bracht CLM een rapport uit over de hogere productiekosten van Planet Proof-geteelde aardappelen, tomaten en appels. De onderzoekers hebben de meerkosten in kaart gebracht en de investeringen die nodig zijn om te certificeren. Conclusie, met een beperkte opslag van enkele centen, direct uit te betalen aan de teler zijn de investeringen van de teler terug te verdienen en wordt het milieu de winnaar. Verder spreken ze over hectare premies en subsidies en andere impulsen. Dick Oosthoek, directeur Stichting Groenkeur, denk echter dat de kern van het probleem, zeker voor bomen en vaste planten op een ander punt mis gaat.

Veel overheden hebben hun handtekening gezet onder het manifest Maatschappelijk Verantwoord inkopen. In veel beleidsstukken, beschikbare tools op PIANOo en in uitvragen is dit keurig terug te lezen. Bij de daadwerkelijke aankoop van producten begint het opeens te kantelen.

Kwekers klagen dan ook al langer dat ze wel aan de eisen moeten voldoen om in te kunnen schrijven, maar als dan het koopmoment daar is, krijgen gangbare producten toch opeens de voorkeur.

Waarom?

De juiste cultivar of boommaat is op dat moment niet beschikbaar, men wil toch bij een vaste leverancier inkopen, planttijdstip is verschoven, druk van de bestuurder om op te leveren en nog veel meer argumenten om geen duurzame keuze te hoeven maken.  Met het ministerie van LNV voorop moeten de overheden hardere keuzes afdwingen bij het inkopen van duurzame producten. Niet alleen met de mond belijden, maar ook daadwerkelijk kiezen voor duurzaam. In het bedrijfsrestaurant is die stap inmiddels wel gemaakt. Oosthoek roept u op dit ook voor de buitenruimte te doen. Hoe meer vraag, hoe meer bedrijven zich willen certificeren, hoe sneller het gebruik van middelen afneemt.

Bent u duurder uit met Groenkeur?

Het telen van bomen en vaste planten op een duurzamere wijze is niet perse duurder zoals CLM schetst in haar rapport. Inderdaad er komen kosten bij voor certificering en extra controles in het veld. Maar er vallen ook kosten weg. Er wordt minder gespoten, de bomen zijn weerbaarder en vertonen daardoor minder uitval, dat scheelt weer inboetkosten later in het proces en vooral schiet het milieu er veel mee op. Dat is toch de belangrijkste drijfveer die hieronder zou moeten liggen. Ik ondersteun de oproep van CLM natuurlijk van harte om de teler een meerprijs te betalen, maar gewoon de portemonnee trekken en zeggen dat je kiest voor alleen duurzaam geteelde producten is al een grote winst voor iedereen. En wellicht zijn er dan concessies nodig of gewoon op tijd beginnen. Omschakelen vraagt ook tijd van telers. Een goed aangeplante boom staat er voor tientallen jaren. Daar hoort ook een lange termijn plan bij. Op korte termijn gewoon doen dus en staan voor uw duurzame keuze met Groenkeur gecertificeerd plantmateriaal.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van Groenkeur