Plastic Whale by Vepa presenteert vandaag – tijdens het vakevenement Design District – een lampenserie en akoestisch wandpaneel gemaakt van Amsterdams grachtenplastic. De designproducten zijn een aanvulling op de signature-collectie circulair kantoormeubilair die Plastic Whale en Vepa begin vorig jaar introduceerden om het plasticsoepprobleem te lijf te gaan. Afname van het kantoormeubilair helpt bedrijven hun duurzaamheidsambities te verwezenlijken en een concrete bijdrage te leveren aan een schoner milieu.
Jaarlijks vist Plastic Whale, samen met bedrijven, scholieren en toeristen, meer dan 40.000 PET-flessen uit de Amsterdamse grachten.
“Dat plastic mag niet meer afval genoemd worden, het vertegenwoordigt immers economische waarde. Door de PET-flessen te upcyclen tot kantoormeubilair en hier gelijkgestemde afnemers voor te vinden, kunnen we samen wereldwijd impact maken.” Marius Smit, Oprichter van Plastic Whale
In één tafel gaan ruim 1.000 PET-flessen. In één lamp zijn dat er net iets meer dan 16. Een deel van de opbrengst wordt bovendien geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe projecten die het plasticprobleem aanpakken, op plekken waar dit het hardst nodig is.
Stop talking. Let’s start doing!
Vijftien toonaangevende bedrijven, waaronder JMT, Vrumona en Nationale Nederlanden (onderdeel van NN Group) vergaderen inmiddels aan een boardroomtafel met stoelen van grachtenplastic. Ook Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur & Waterstaat) heeft het kantoormeubilair in gebruik.
“Binnen NN Group bekijken we de mogelijkheden om bewuster om te gaan met het gebruik van plastic. Door dit partnership kunnen we verschillende initiatieven verbinden en stappen maken om onze milieu-impact verder te verminderen. Zo waren vorig jaar launching partner van het meubilair en hebben we vorig week met Plastic Whale een samenwerking met het Watersportverbond aangekondigd.” Fleur Hudig, Hoofd Corporate Citizenship NN Group
100% sustainably made in Holland
De technische ontwikkeling en productie ligt in handen van kantoormeubelfabrikant en duurzame koploper Vepa the furniture factory. De flakes van de PET-flessen worden verwerkt tot het PET-vilt en PET-schuim. Ook wordt er gewerkt met (eigen) gerecycled staalafval en FSC®– en PEFC-gecertificeerd hout. Alle producten zijn zo ontworpen dat de onderdelen aan het einde van hun technische leven eenvoudig kunnen worden hergebruikt.
This is not just a lamp
Het design van de collectie komt van LAMA Concept en is geïnspireerd op de walvis, voor wie de plastic soep een ernstige bedreiging is. De lampen danken hun vorm aan de kleine schelpdiertjes (zogeheten zeepokken) die zich vastzetten op de huid van de walvis. De kap is gemaakt van gerecycled PET-vilt. De lampen zijn in twee maten en twee kleuren verkrijgbaar en kunnen afzonderlijk van elkaar, in diverse composities, of als wandinstallatie worden toegepast om een indrukwekkend lichteffect te creëren.
This is not just an acoustic panel
De vloeiende lijnen van de akoestische wandpanelen doen subtiel denken aan de uitgezette keelplooien van de walvis. De panelen worden desgewenst geleverd met led-achtergrondverlichting en zijn modulair uit te breiden en te koppelen voor een extra opvallend en sfeervol effect.