Princes heeft haar aandeel verantwoord ingekochte tonijn in 2018 weten te verhogen tot 94%, ten opzichte van 90% in 2017. Daarmee heeft het bedrijf een flinke stap gezet in haar doelstelling 100% verantwoord ingekochte tonijn aan te bieden.
Menno Bax, Marketing Director voor Princes Europe: “Wij zijn een van de grootste aanbieders van tonijnconserven in Nederland. Voor de toekomst van de visstand is het enorm belangrijk dat tonijn wereldwijd op een verantwoorde wijze wordt bevist. Daarom stimuleren wij al jaren een verantwoorde visvangst bij onze leveranciers en de tonijnindustrie in het algemeen, bijvoorbeeld als lid van de International Seafood Sustainability Foundation (ISSF). Het werk van de ISSF heeft sterk bijgedragen aan de duurzaamheidsstrategie van Princes, onder andere door het opzetten van een Proactive Vessel Register (PVR) en de invoering van niet-verstikkende lokvlotten (FAD’s).”
Onder verantwoord verkregen tonijn verstaat Princes visserijen die zijn gecertificeerd volgens de standaarden van de Marine Stewardship Council (MSC), of betrokken zijn bij tijdgebonden Fishery Improvement Projects (FIP’s). Het doel van FIP’s is het behalen van MSC-certificering. Verantwoord verkregen tonijn kan ook komen van volledig traceerbare hengelvisserijen en vangsten die zonder lokvlotten (Fish Aggregating Device / FAD) zijn gedaan.
“FIP’s spelen voor Princes een sleutelrol in de verdere verduurzaming van de industrie. Visserijen worden zo gestimuleerd om hun MSC-certificering te behalen. We zijn zeer verheugd dat Echebestar, een van onze leveranciers, kort geleden MSC-gecertificeerd is na deelname aan een FIP. Ook zien we dat er mooie stappen worden gemaakt in het verbeteren van de duurzaamheid van de tonijnbestanden in de Indische Oceaan, waar veel van onze vis vandaan komt.” Zo is Princes medeoprichter van het Sustainable Indian Ocean Tuna Initiative (SIOTI). Dit is een vijfjarenproject dat belangrijke kwesties rondom de tonijnvisserij in de Indische Oceaan aanpakt, waaronder een duurzamer gebruik van lokvlotten. De voortgang van deze FIP wordt gerapporteerd op www.fisheryprogress.org
Princes ondergaat jaarlijks audits met betrekking tot de verantwoorde inkoop van tonijn in alle landen waar het bedrijf actief is. Bovendien laat Princes zich jaarlijks controleren op het naleven van de ISSF-standaarden. Op deze manier waarborgt het bedrijf haar inzet voor een verantwoorde inkoop van tonijn.
De twee tonijnverwerkingslocaties van Princes op Mauritius hebben beide een MSC Chain Of Custody-certificering en een SA8000-certificering voor sociale verantwoordelijkheid.