Dat duurzaamheid ook in de energiemarkt steeds zichtbaarder wordt, is al enige tijd aan de gang. De meeste energiebedrijven bieden tegenwoordig ‘groene stroom’ en er zijn meerdere producten op de markt. Denk aan windenergie, zonne-energie, biomassa, biogas, en aardwarmte. Allemaal energiebronnen die onze planeet zo min mogelijk belasten en waarmee we richting een duurzame energieconsumptie gaan. Ook ondernemers willen hier vaker aan bijdragen, hoewel dat qua kosten en inzet vaak nog een uitdaging is. Toch dalen de prijzen gaandeweg en zijn er ook initiatieven die zowel duurzaam als een interessante investering kunnen zijn. Zo is het nu bijvoorbeeld mogelijk om te beleggen in windenergie, waarbij je niet alleen duurzaam in je eigen stroom voorziet, maar ook voordeel kunt behalen door voor langere tijd in te kopen.
Zelf energie opwekken zonder gedoe in huis
Dat beleggen in windenergie komt voort uit een aantal mogelijkheden waarbij je thuis energie op kunt wekken. Dat zijn bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak en de warmtepomp. Gevoelsmatig sluit dit helemaal aan bij de geest van duurzaamheid omdat je helemaal zelfvoorzienend bent en onafhankelijk van stroom die van elders moet komen. Daarbij weet je op deze manier ook 100% zeker dat je eigen stroom duurzaam is. Toch nemen deze initiatieven ook wat nadelen met zich mee, zoals het plaatsen, verbouwen en onderhouden van de materialen. Een nieuwe stap hierin dient zich aan, doordat je zelf energie kunt opwekken uit een windmolen waar je deels eigenaar van wordt. Bij energiemaatschappij Greenchoice zijn dit de Windvangers.
De Windvangers van Greenchoice als gulden middenweg
Het Windvangers-concept van Greenchoice houdt in dat je investeert in een deel van een windmolen, die daadwerkelijk in Nederland staat (aan het Hartelkanaal). Dat doe je door een deel van de jaarlijkse kosten vooruit te betalen, waardoor je korting krijgt én jezelf beschermt tegen mogelijke prijsstijgingen. Als het harder waait dan gemiddeld, dan wordt die meerwaarde ook nog verdeeld onder de gebruikers. Al met al een mooie middenweg waarbij je zowel als consument en als ondernemer, op een bewuste en zelfstandige manier bijdraagt aan duurzaamheid. En natuurlijk je eigen portemonnee.