Voor de elfde editie van de Duurzame 100 is dagblad Trouw op zoek naar bijzondere mensen en initiatieven rond het thema duurzaamheid. Dat kan van alles zijn: een vrijwilliger die een energiecoöperatie begint, een natuurproject start, een hele buurt meekrijgt om afval te rapen, of iemand die voedselverspilling door de plaatselijke supermarkt tegengaat, noem het maar op.
Na tien edities van de lijst rond de meest invloedrijke duurzame doeners en denkers gooit Trouw dit jaar het roer om. Waar bij voorgaande edities de focus vooral lag op invloed, is er nu ruimte voor duurzame mensen en initiatieven vanuit de samenleving; gewone mensen die een project beginnen om de wereld op hun eigen manier te verbeteren.
Veranderende maatschappij
Cees van der Laan, hoofdredacteur Trouw, licht de nieuwe aanpak van de lijst toe: “Na tien edities van de lijst rond de meest invloedrijke duurzame doeners en denkers, gaan wij de elfde editie anders aanpakken. Dat wordt een lijst van burgerinitiatieven, de ‘Trouw Duurzame 100 van onderop’. Wij kiezen niet voor een andere aanpak omdat de bijdragen van de 100 aan een groenere en duurzamere samenleving niet meer belangrijk zouden zijn. Wij doen dit om nu de andere kant van die veranderende maatschappij te laten zien. De beweging van burgers die het heft in eigen handen nemen en een energiecoöperatie opzetten, natuur redden, een groenteclub vormen, een zwerfafvalnetwerk maken, noem maar op. Die beweging willen wij graag in beeld brengen.”
Mensen kunnen een burgerinitiatief aandragen voor de Duurzame 100 met een motivatie. De spelregels en meer informatie is te lezen op de website van Trouw. Op 10 oktober wordt de ‘Trouw Duurzame 100 van onderop’ gepubliceerd. Dan organiseert Trouw samen met Pakhuis de Zwijger in Amsterdam een evenement. Op 11 oktober verschijnt een speciale bijlage over de lijst in de krant.