Van de 173 kledingstukken die Nederlanders gemiddeld in de kast hebben hangen worden er 50 langer dan een jaar niet gedragen. Jaarlijks gooien we ieder 40 kledingstukken weg en 85 procent daarvan belandt op de afvalberg of wordt verbrand. Terwijl kleding vrijwel volledig herbruikbaar is. Tijdens Bevrijdingspop Haarlem op 5 mei vraagt provincie Noord-Holland aandacht voor eerlijke kleding en circulariteit.
Op het festivalterrein op de hoek Dreef/Florapark leggen provinciemedewerkers uit hoe Bevrijdingspopbezoekers met hun koopgedrag kunnen zorgen voor een eerlijke en schonere kledingindustrie. Er staat onder meer een catwalk voor shows met tweedehandskleding. Ook is er een rad van fortuin. Hiermee zijn mode- én milieubewuste prijzen te winnen, bijvoorbeeld kaarten voor de Dutch Sustainable Fashion Week in Amsterdam. Ook is er een fast-fashion-quiz en zijn er hippe en duurzaam geproduceerde beanies te winnen. De activiteiten worden georganiseerd in samenwerking met evenementenorganisatie S4Events en kringloopwinkel RataPlan.
De term fast fashion staat voor de enorme hoeveelheid kleding die wereldwijd wordt gemaakt en gekocht voor een steeds lagere verkoopprijs. Dit terwijl de kledingindustrie één van de meest vervuilende bedrijfstakken is. Deze ontwikkeling druist in tegen het beleid van de provincie Noord-Holland om producten en grondstoffen, ook kleding, zoveel mogelijk te hergebruiken. In 2050 wil Noord-Holland volledig circulair zijn.
Commissaris van de koning
De provincie sponsort voor de veertiende keer Bevrijdingspop. Op het hoofdpodium ontvangt Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, rond 14.30 uur de lopers, die vanuit Wageningen het bevrijdingsvuur naar Bevrijdingspop in Haarlem brengen. Bij het ontsteken van het bevrijdingsvuur op Bevrijdingspop spreekt de commissaris kort over de betekenis van vrijheid. Van Dijk: “Vrijheid betekent onder meer dat iedereen, arm en rijk, zijn eigen mening mag hebben en deze kan uiten”.