Dat heeft premier Kok gisteren in Amsterdam gezegd tijdens de Raiffeisen-lezing, een initiatief van de Rabobank en Het Financieele Dagblad. Het kabinet heeft vorige week besloten zelf niet met regels voor maatschappelijk verantwoord ondernemen te komen. Daarmee conformeerde het zich aan een SER-advies, waarin wordt bepleit om het ethisch ondernemen aan het bedrijfsleven zelf over te laten.
Ahold-bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven zei in de aansluitende paneldiscussie uit te zien naar een betere meetlat voor de prestaties van bedrijven op het gebied van maatschappelijk ondernemen. De maatschappelijke verslaggeving zou eigenlijk op hetzelfde niveau moeten komen als de financiële verslaggeving. Van der Hoeven vindt de Raad voor de Jaarverslaggeving echter niet het aangewezen orgaan om met dergelijke aanbevelingen te komen. Hij vindt de Raad ’te eenzijdig gericht’.
Kok zei gisteren verder dat er bij maatschappelijk ondernemen ’toch nog te vaak sprake is van toevalligheid en van los van elkaar staande initiatieven’. Hij wil die initiatieven daarom meer verbinden met de lokale en nationale politieke agenda. In dat verband ziet hij volop mogelijkheden voor publiek-private samenwerking. Van der Hoeven waarschuwde er echter voor om ’te veel in structuren’ te werken. ‘Dan krijgen ondernemingen te veel het gevoel: dat is dus geregeld.’