Vanaf vandaag levert zonneweide Louisegroeve, gebouwd op een voormalige bruinkoolgroeve en deponie van DSM op het Chemelot terrein, hernieuwbare stroom met een capaciteit voor ongeveer 1000 huishoudens. Met een oppervlakte van 5,7 hectare en 10.573 modules is Louisegroeve de grootste zonneweide in de provincie Limburg.
Zonneweide Louisegroeve is het resultaat van een nauwe samenwerking van verschillende lokale, euregionale en internationale bedrijven. Het initiatief brengt innovaties van DSM samen met de expertise van NaGa Solar in het ontwikkelen van zonneparken en de duurzaamheidsdoelstellingen van Chemelot. De zonneweide met modules van Tata Power Solar levert jaarlijks 3200 megawattuur (MWh) aan hernieuwbare energie op, voldoende om ongeveer 1000 huishoudens van stroom te voorzien.
NaGa Solar, de Limburgse internationaal actieve ontwikkelaar en investeerder van het park, heeft vandaag samen met alle betrokken partijen het zonnepark officieel geopend.
“Een evenement zoals vandaag vieren wij vol enthousiasme. Als afsluiting van een succesvol project en als start van hopelijk meerdere toekomstige projecten in verschillende gemeenten in Limburg. We hebben veel energie gestoken in het succesvol voltooien van dit complexe project met alle betrokken partijen. En het resultaat spreekt voor zich. Binnen de provincie Limburg is zonneweide Louisegroeve hét voorbeeld van de energietransitie waar continu voor gepleit wordt en die zo hard nodig is. Louisegroeve is daarmee wederom een voorbeeld van de succesvolle samenvoeging van onze lokale kenniseconomie en innovatiedrang. Een indrukwekkend resultaat van samenwerking en wilskracht”, licht CEO NaGa Solar Henny Pelsers toe.
NaGa Solar heeft op de voormalige deponie een speciaal ballast systeem gebruikt waarbij de modules bevestigd zijn op bakken en de zorgvuldig gesloten deponie onaangetast blijft. Daarmee past zonneweide Louisegroeve binnen de visie van NaGa Solar om zonneparken te ontwikkelen die voorzien zijn van meerdere functies.
Naast deze innovatieve toepassing, zijn ook innovaties van andere initiatiefnemers zoals DSM verweven in dit project. Bijna alle modules zijn voorzien van DSM Advanced Solar technologieën zoals een geheel recyclebaar backsheet en efficiëntie verhogende coating, waardoor meer dan 3% meer stroom opgewekt kan worden. Hiermee speelt zonneweide Louisegroeve ook een belangrijke rol in het verder ontwikkelen en testen van deze innovatieve ontwikkelingen. Een gedeelte van dit zonnepark dient als één van de wereldwijde test locaties voor DSM’s geavanceerde materialen voor zonne-energie.
Pascal de Sain, vice-president DSM Advanced Solar zegt: “Deze dag is een mijlpaal, niet alleen voor DSM maar voor de gehele Europese zonne-energie sector. Door middel van deze samenwerking met onze vertrouwde partners NaGa Solar en Tata Power Solar, hebben wij nu de mogelijkheid om geavanceerde testen uit te voeren met onze nieuwe materialen en technologieën voor zonne-energie in een West-Europees klimaat. Dit is een stimulans voor onze eigen R&D inspanningen en faciliteert verdere wetenschappelijke materiaalinnovaties in een industrie die het hard nodig heeft. We zijn ervan overtuigd dat de inzichten van locatie Louisegroeve fabrikanten van zonnepanelen verder helpen met het ontwikkelen van effectievere, duurzame en betaalbare oplossingen en we het vertrouwen in DSM’s materialen innovaties bij investeerders verder kunnen uitbouwen.”