De nieuwe ByOni collectie die in juli 2019 in de winkels komt is geheel traceerbaar. Consumenten kunnen via een zogenaamd QR code- track & trace systeem online exact zien waar hun kledingstuk vandaan komt en door wie, hoe, én van welke stoffen het is gemaakt. Hiermee is ByOni één van de weinige geheel transparante fashionlabels in Nederland.
Er hoeft maar één vezel van een stof gerecycled te zijn en een retailer of modemerk kan er met de term ‘duurzaam geproduceerd’ vandoor gaan. Greenwashing heet dat. Grote ketens produceren tegenwoordig iets duurzamer, maar er wordt nog steeds voor miljarden dollars aan kleding in de verbrandingsoven gegooid. “Ze doen zich vaak duurzamer voor dan ze zijn en dat is niet eerlijk naar de consument toe”, zegt Moniek Miedema, mode-ontwerpster en eigenaresse van modelabel ByOni.
Tracen van A tot Z
ByOni is met haar QR-code- track & trace systeem een van de eerste transparante fashionlabels in Nederland. Moniek Miedema: “Hoe het werkt? Op het label dat aan de kleding hangt staat een QR code met een productnaam. Op je smartphone kun je gratis een QR-code scanner App downloaden. Zodra met die App de code scant, kom je bij een fotoboek op de website: www.byoni.design. Heb je de QR code scanner App niet, dan toets je in het zoekbalkje de productnaam van je jurk in en kun je eveneens het traject van je aankoop bekijken; vanaf de eerst gesponnen draad tot aan de winkel. Je ziet welke vrouw de zij-naden naait, wie de kraag stikt en wie jouw jurk naar de winkel vervoert.” (Voorbeeldcode Moniek is nu al werkzaam op desbetreffende website)
Geen schadelijk afval
Bijna alle ByOni kleding is van viscose. Deze is kleurvast en het gaat niet lubberen of kreuken. In het productieproces wordt het draad al in de kleur gesponnen dus is er geen of nauwelijks schadelijk verfafval, zoals bij katoen. Miedema: “Als we polyester gebruiken, kopen we deze in bij een Italiaans bedrijf dat o.a. plastic recyclet en daar hoogwaardige stoffen van maakt. Schoenen en tassen worden sinds vorig jaar gemaakt van diervriendelijk materiaal (hoogwaardige leerlook) en de wol is van leveranciers die eerlijk en diervriendelijk produceren; geen mohair, alpaca, konijn of dons.”
Kleding voor arme vrouwen en vluchtelingen
Miedema: “Ik laat bewust zoveel mogelijk kleding dichtbij huis produceren, zo’n 15 % in Leeuwarden, maar ook bij familiebedrijven in Griekenland. Kortom, geen oncontroleerbare landen met kinderarbeid of onderbetaalde vrouwen. Overschotten van kleding geven we aan arme vrouwen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken zoals pas gescheiden moeders die moeten solliciteren. We geven ook kleding cadeau, bijvoorbeeld aan vluchtelingen. Niets wordt weggegooid of verbrand.”
Over Moniek Miedema en ByOni
Het duurzame Nederlandse modelabel ByOni van Moniek Miedema is voor vrouwen van jong en oud tot dik en dun en staat bekend om haar kleurrijke, tijdloze collecties: chique, maar draagbaar. ByOni bestaat uit een online winkel en zes winkels door heel Nederland. Binnenkort wordt er uitgebreid naar het buitenland. Moniek onderscheidt zich door in haar shows diverse modellen over de catwalk te laten lopen. Ook haar eigen stiefdochter Romy, die het Downsyndroom heeft, is model. “ByOni is voor iedereen”, is Moniek’s motto. Met dit statement verscheen ze in 2016 in TV-programma Koffietijd. Haar ontwerpen kregen op verschillende evenementen landelijke bekendheid, zoals op Koninginnedag in 2008, toen Latino zangeres Denise Rivera in een Friesche vlag- jurk van ByOni de toenmalige Koningin Beatrix aan het salsadansen wist te krijgen. www.byoni.nl