De campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’ start vandaag en gaat consumenten helpen hun voedselverspilling te verminderen. Voedsel verspillen is zonde voor het milieu en je portemonnee. Ruim driekwart van de Nederlandse gezinnen wil dan ook in actie komen tegen voedselverspilling, zo blijkt uit onderzoek. Deze meerjarige landelijke campagne maakt duidelijk wat je thuis allemaal kunt doen.
In Nederland wordt een kwart van het voedsel van grond tot mond verspild. Consumenten kunnen thuis gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon per jaar van de afvalbak redden. Om voedselverspilling een halt toe te roepen hebben bedrijven, organisaties, wetenschappers en de overheid vorig jaar de handen ineengeslagen. Samen starten zij nu de campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’ voor alle Nederlanders. “Samen maken we het verschil. Alleen als iedereen zich inzet, lukt het ons de voedselverspilling in 2030 te halveren”, zegt Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.
Broodnodige winst
Als iedereen in Nederland zijn voedselverspilling halveert, levert dat volgens Timmermans een enorme besparing op voor het milieu. “Hiermee redden we elke dag vele tonnen goed voedsel van de afvalbak. De helft minder voedselverspilling thuis levert bijvoorbeeld een winst op van omgerekend ruim 270.000 broden en 150.000 literpakken yoghurt per dag.* Dat zijn gigantische aantallen. Ook bij groente, fruit en vlees is veel winst te behalen.”
Gezinnen in actie
Het Voedingscentrum deed onderzoek** naar verspilling onder gezinnen met jonge kinderen, een groep die nog veel voedsel verspilt. Ruim driekwart geeft de eigen motivatie om voedselverspilling tegen te gaan een 8 of hoger. Wat kan helpen om gezinnen in actie te laten komen, zijn recepten op maat, afgestemd op de gezinssituatie, en tips voor het maken van een weekplanning (6 op de 10 houdt nu een planning bij). Ook bewaaradviezen zijn welkom: zo is 86% bereid de THT-datum ruimer te hanteren als men weet dat dit veilig kan.
Hoe #verspillingsvrij ben jij?
Met de hashtag #verspillingsvrij worden onder andere door online influencers én door mensen thuis de beste tips gedeeld om verspilling aan te pakken. Bekende namen als Susan Aretz (smulpaapje), Esther van der Paal (Babyccinokids), Francesca van Berk (Francesca Kookt) en Estée Strooker (chef-kok en tv-kok 24Kitchen) kijken ernaar uit hun beste keukengeheimen te delen om zo mensen thuis te helpen écht minder te verspillen. Estée: “Ik breng heel wat uren door in de keuken. Daarom is het belangrijk om verantwoord om te gaan met de ingrediënten die ik gebruik en ook om andere mensen daarin te inspireren. Zo kunnen restjes voor mij een creatief startpunt zijn van een nieuwe maaltijd. Op mijn Instagram-account neem ik je mee hoe we daar in het restaurant mee omgaan en vind je er regelmatig tips voor thuis.”
Slim kopen, koken en bewaren
Door slim te kopen, koken en bewaren kun je thuis voedselverspilling terugdringen. Met simpele stappen valt er veel winst te behalen. “Goed met je eten omgaan, begint met het maken van een boodschappenlijstje”, zegt Timmermans. Wat ook helpt is de houdbaarheidsdatum in de gaten houden en producten op tijd opeten. “Producten met een THT-datum zijn ook na de datum vaak nog goed. Zet je zintuigen in om de kwaliteit te beoordelen.” “De handige tips die we delen maken minder verspillen makkelijker. Via ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’ willen we alle Nederlanders motiveren om nú en de komende jaren over te gaan tot actie”, aldus Timmermans.
Informatie en tips zijn te vinden op www.samentegenvoedselverspilling.nl en op social media via de hashtag #verspillingsvrij.