De winnaar van de Circular Fashion Games 2019 is rental en community platform Circle voor het duurzame en vooruitstrevende Duitse outdoormerk VAUDE. Dit werd afgelopen zondag bekend gemaakt door een expert jury na een zinderende finale in Fashion for Good, de internationale hub voor duurzame mode en innovatie. Het winnende team achter Circle zijn vier ambitieuze changemakers, Agnese Metitieri (IT), Elena Simi (UK), Thais Bloss de Lima (UK) en Thalia Hesselink (NL).
Met Circle presenteerde het team de visie om het go-to platform te worden voor iedereen die een avontuurlijke vakantie wil boeken. VAUDE bereikt hierbij een potentieel nieuwe doelgroep: de grote groep mensen die niet elk jaar een outdoor vakantie boekt. Voor hen kan de aanschaf van de juiste materialen een drempel zijn om dit avontuur door te zetten. Op het Circle platform kan deze groep met een paar kliks pakketten samenstellen en huren waarmee ze stressvrij hun outdoor avontuur kunnen beleven. Maar Circle is er ook voor klanten die hun spullen willen kopen. Met tutorials worden ze geïnformeerd over hoe ze het beste met hun producten om kunnen gaan, zodat deze zo lang mogelijk meegaan, en waar ze eventueel geruild en gerepareerd kunnen worden. Als laatste pijler is er de community dat liefhebbers van wandelen en bergbeklimmen online en offline samenbrengt.
Met dit concept presenteerde het team een oplossing die verder ging dan VAUDE’s challenge: Het bedenken van een concept rondom het aantrekkelijk verhuren van VAUDE outdoor en camping producten.
Juryvoorzitter Monique Maissan, Founder and CEO Waste2Wear:
“De inzet, energie en het enthousiasme dat ik bij alle deelnemers heb gezien om de mode-industrie meer circulair te maken, hebben we écht nodig om deze transitie te realiseren. Wat dat betreft is iedereen voor mij een winnaar. Dat Circle heeft gewonnen, is omdat het goed doordacht is. Naast het verhuursysteem, biedt het platform meer services die het team goed aan elkaar heeft gelinkt. Het is een totaalconcept wat ze tevens op fantastische wijze hebben gepresenteerd.”
Het team wint met Circle 1000 euro en coaching. Komende tijd zal er gekeken worden of en hoe dit concept eventueel gerealiseerd zou kunnen worden.
Naast de winnende challenge, werden met de finale ook de volgende oplossingen gepresenteerd:
- Schiphol
Twee teams werkten aan een circulaire oplossing voor het vervangen van bedrijfskleding, waarbij rekening gehouden moest worden met alle regelgeving rondom logo’s en namen die op deze kleding verplicht gedragen dient te worden. Oplossingen zaten in de hoek van wearable tech, waarbij een display de naam en logo op de werkkleding laat zien, en oplosbare garen, waardoor naam en logo gemakkelijk van de kleding verwijderd wordt. - Lenzing
Het team werkte aan een oplossing om meer ketentransparantie te bereiken en op welke manieren dit als toegevoegde waarde ingezet kan worden voor de consument. Deze brede challenge werd door het team specifiek gemaakt, waarbij ze focuste op schadelijke chemicaliën in kleding. Hun Conscious Chemicals concept is erop gericht bewustwording van schadelijke chemicaliën in kleding onder consumenten te verhogen. Met een incentive, zoals een coin, stimuleert het concept consumenten om meer bewuste aankopen te doen. - Gemeente Amsterdam en Sympany Het team introduceerde het business-to-business platform Co-Co (Collect & Connect Amsterdam). Een joint venture tussen Amsterdam en Sympany. Bij Co-Co kunnen lokale bedrijven terecht die behoefte hebben aan reeds verwerkte producten, zoals gerecyclede garens, en stoffen die textielinzamelaar Sympany aanbiedt. Hiermee presenteerde ze een mogelijke oplossing om binnen metropoolregio Amsterdam de stroom afgedankte kleding van consumenten in te zetten als materiaal voor lokaal circulair ondernemerschap.
Al deze innovatieve oplossingen zijn gegenereerd binnen de Circular Fashion Games. Deze startte 25-27 januari met een intensieve bootcamp in Eindhoven en vervolgde 6-10 februari met een bootcamp in Amsterdam. Tijdens deze bootcamps werden de changemakers begeleid en kregen ze masterclasses op gebied van circular design thinking en circular business modelling van verschillende experts.
De Circular Fashion Games: een sterk netwerk
Aan de Circular Fashion Games 2019 deden in totaal 30 changemakers uit 11 landen mee. Dit zijn studenten van internationale top scholen binnen de mode, business en technologie en ervaren (mode) professionals. Ze zijn geselecteerd op hun motivatie om bij te dragen aan een meer circulaire mode-industrie en hun achtergrond. De Circular Fashion Games biedt hen vervolgens een platform om met hun ambities aan de slag te gaan, middels concrete vraagstukken van bedrijven.
Naast de focus op de inhoud, is er binnen de games aandacht voor de groepsdynamiek. Er worden sterke relaties opgebouwd die belangrijk zijn om ook na de Circular Fashion Games in contact te blijven en elkaar te ondersteunen in de transitiefase van de huidige mode-industrie naar één die meer duurzaam en circulair is. De groep die meedeed aan de eerste editie van de Circular Fashion Games bewijst dat deze aanpak zijn vruchten afwerpt. Hiermee wordt de Circular Fashion Games steeds meer een katalysator voor ontwikkelingen op gebied van duurzame en circulaire mode en textiel.
C&A Foundation is partner van de Circular Fashion Games. Douwe Jan Joustra, jurylid tijdens de finale en Hoofd Circular Transformation bij de C&A Foundation:
“Samen met changemakers over de hele wereld werken wij aan de transformatie van de mode-industrie. De Circular Fashion Games brengt (jonge) professionals samen in een open en uitdagende context. Er ontstaan nieuwe ideeën en er worden nieuwe verbindingen gelegd. Doordat er tijdens de games ‘out of the box’ wordt gedacht, worden er nieuwe oplossingen gevonden voor bestaande uitdagingen van bedrijven.”