Het kabinet Rutte laat veroordeelde milieucriminelen meeschrijven aan een nieuwe milieuwet. Dat blijkt uit documenten die openbaar worden gemaakt in de documentaire Beerput Nederland van journalist/filmmaker Wilfried Koomen die maandag 4 december door de KRO-NCRV wordt uitgezonden (20.25 uur NPO 2).
Op 14 april 2016 hielden vertegenwoordigers van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een zogenaamde stakeholdersbijeenkomst in Utrecht. In stakeholdersvergaderingen worden bedrijven die met een nieuwe wet te maken krijgen door de overheid gevraagd input te geven. Uit documenten die verkregen zijn via een WOB-verzoek blijkt dat voor deze vergadering ook twee bedrijven zijn uitgenodigd die meerdere keren zijn veroordeeld voor zware milieudelicten.
Volgens een anonieme bron binnen de milieupolitie betekent dit niet veel goeds voor de milieuplannen van het kabinet Rutte III om klimaatverandering tegen te gaan. De oprichting van het nieuwe Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt door ingewijden als een teken gezien dat de uitvoering van klimaatplannen vooral aan het bedrijfsleven zal worden overgelaten. “Ik vrees dat het klimaat vooral als excuus gebruikt gaat worden om bedrijven nog meer invloed te geven op de wetgeving, zodat ze nog meer winst kunnen maken zonder dat het milieu er beter van wordt.”
In Beerput Nederland wordt de kijker in anderhalf uur door 50 jaar vaderlandse milieucriminaliteit geleid. Als er één les getrokken kan worden uit de documentaire is het dat de handhaving van milieuregels niet aan het bedrijfsleven kan worden overgelaten. Klik hier voor de promo.