In een onlangs door het Europees Parlement aangeboden rapport over het zogenoemde ‘EU vlaggenschipinitiatief’ over de kledingsector, pleit het parlement om een ‘zorgplicht’ voor in de EU gevestigde ondernemingen in te voeren voor hun internationale productieketen. Deze wetgeving moet er toe leiden tot het onder meer verplicht wordt om arbeidsrechten en milieunormen in de productieketen na te leven.
Dat sluit weer aan bij een initiatief dat onlangs door 8 lidstaten – waaronder Nederland – is genomen. Het parlement is overigens ook ‘ingenomen’ met het Nederlandse Convenant Kleding en Textiel, een soortgelijk initiatief in Duitsland en Franse en Duitse wetgevingsinitiatieven.
Maar het parlement wil dat de Europese Commissie nu echt werk gaat maken van wetgeving op basis van een eerder werkdocument op basis van nieuwe OESO richtlijnen van de OESO specifiek voor de kleding- en schoenensector. Vrijwillige initiatieven zijn volgens het parlement onvoldoende en bereiken maar een deel van de grote Europese kleding- en textielmark. Het parlement vraagt de Commissie ook om gendergelijkheid, emancipatie van vrouwen en de rechten van kinderen (waaronder afwezigheid van kinderarbeid) in haar wetsvoorstel te stellen en bij moet dragen aan non-discriminatie en intimidatie op de werkvloer.
Lees het hele rapport van het Europees Parlement