Consumenten hebben in 2015 12 procent meer dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel gekocht. Met een besteding van 3 miljard euro is het marktaandeel verder gestegen van 7 procent naar 8 procent. Dit is het zesde jaar in een rij dat de consumptie van duurzame producten is toegenomen. In supermarkten was de groei het hoogst, met maar liefst 16 procent. De forse groei komt mede doordat supermarkten meer duurzamere producten in de schappen hebben gelegd, zodat hun klanten vaker voor een duurzaam alternatief kunnen kiezen. Ook in de professionele markt, zoals horeca, zorginstellingen en catering, zet de groei van de afgelopen jaren door met 10 procent. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2015, waarover staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken de Tweede Kamer vandaag heeft geïnformeerd.
Staatssecretaris Van Dam: “Steeds meer mensen kiezen bewust voor eten dat beter is voor de natuur, voor dierenwelzijn of voor hun gezondheid. Ook vorig jaar groeide het aandeel duurzaam eten fors. Dat is een belangrijke steun in de rug voor boeren, voedselproducenten en supermarkten die kiezen voor eten dat zo natuurlijk mogelijk wordt geproduceerd. Het laat ook zien dat er volop kansen zijn voor bedrijven die een gezonde toekomst van onze wereld voorop hebben staan.”
Eieren en vis meest gewild
De grootste duurzame stijgers zijn eieren (+24 procent) en vis (+22 procent), respectievelijk 39 procent en 26 procent van de totale verkochte eieren en vis. Ook brood, granen, koek en gebak zitten in flink in de lift met een stijging van 22 procent, net als koffie en thee (+17 procent) en vlees (+19 procent). Duurzame dranken gaan niet mee in de opgaande lijn (-9 procent). Dit komt onder meer doordat de professionele markt in het algemeen minder dranken heeft geserveerd, met een extra daling in de omzetten van frisdranken en sappen met een keurmerk. De bestedingen aan producten met het keurmerk Biologisch zijn in 2015 met 10 procent gestegen. De onderzoekers schatten de totale besteding aan biologische producten, inclusief kanalen zoals biologische markten en boerderijwinkels, op ruim 1,3 miljard euro.
Jaarlijkse monitor
De Monitor Duurzaam Voedsel wordt jaarlijks uitgevoerd door Wageningen Economic Research en is voor het eerst uitgebracht in 2011. In de monitor wordt uitgegaan van de omzet in de belangrijkste afzetkanalen van producten voorzien van een voor de consument herkenbaar keurmerk met onafhankelijke controle. De monitor is voor iedereen in te zien via agrimatie.nl.