Initiatiefnemer Marga Hoek treedt per 1 juli terug als algemeen directeur van De Groene Zaak en treedt toe tot het Bestuur en zal met name internationale ontwikkelingen en netwerken aan de ondernemersvereniging blijven verbinden. Zij draagt de directierol over aan Marjolein Demmers, die leiding zal geven aan de volgende fase in de ontwikkeling van De Groene Zaak.

Marga Hoek initieerde en leidde De Groene Zaak van 2010 tot 1 juli 2016. Onder haar leiding ontwikkelde de ondernemersvereniging zich tot een impactvol netwerk van meer dan 200 ondernemingen. Ze was ruim zes jaar niet aflatend en met ferme ondernemerstoon actief in en buiten de media, om het belang van een duurzamere koers voor Nederland onder de aandacht te brengen van politiek en beleidsmakers. Ze reikte onlangs nog aan alle Tweede Kamerleden haar boek en een door De Groene Zaak opgesteld ‘Regeerperspectief’ uit in het kader van de komende verkiezingen met als motto dat het ontkoppelen van economische groei en negatieve impact juist innovatie- en groeikansen betekent. Dit is tevens een van de centrale stellingen van Hoek’s bestseller Zakendoen in de nieuwe economie dat in 2014 bekroond werk tot managementboek van het jaar en inmiddels internationaal uitgegeven wordt als New Economy Business.

Marga Hoek heeft de laatste jaren al intensief gewerkt aan internationale samenwerkingen en wil, na ruim zes jaar leiding te hebben gegeven aan De Groene Zaak, ruimte maken om haar missie ook internationaal te vervolgen. Ze gaat naast haar bestuursfunctie bij De Groene Zaak en haar voorzitterschap van de Raad van Toezicht van Het Groene Brein de komende maanden haar internationale vervolgstap voorbereiden. Haar ‘next journey’ is te volgen op www.margahoek.com.

Haar opvolger Marjolein Demmers, al operationeel directeur bij De Groene Zaak sinds 1 januari jl, neemt als algemeen directeur de volledige directieverantwoordelijkheid over per 1 juli. Ze brengt een brede en relevante achtergrond mee voor De Groene Zaak: ze is lid van de Raad van de leefomgeving en infrastructuur (Rli) en voorheen van de Algemene Energieraad (AER), en ze was jaren internationaal actief in het bedrijfsleven bij onder meer McKinsey&Company, Essent en als directeur Sustainability bij Royal HaskoningDHV. Volgens het Bestuur is deze combinatie van kennis en ervaring cruciaal om de volgende fase van De Groene Zaak succesvol vorm te geven en om de benodigde versnelling te kunnen realiseren. Marjolein Demmers: “Een fase waarin we als koplopende, duurzame ondernemingen willen laten zien dat onze aanpak veel meer waarde creëert dan traditioneel ondernemen. Positieve waarde in brede maatschappelijke zin, ook op het gebied van innovatie, werkgelegenheid en export. Nu Nederland steeds meer doordrongen raakt van het belang en de aantrekkelijkheid van een nieuwe en duurzame economie, is het juist zaak om nog meer leiderschap en daadkracht te laten zien vanuit het bedrijfsleven.” Dit stond ook in het recent aan de 2e kamerleden aangeboden ‘Regeerperspectief’, dat Marjolein al voor De Groene Zaak schreef.

Voorzitter Stef Kranendijk, ondanks aangetreden als partner bij de internationale firma SystemiQ.earth, namens het Bestuur: “De Groene Zaak zal de komende jaren nog impactvoller worden en grote stappen voorwaarts maken met alle aangesloten en nieuwe leden, in een voor ondernemers turbulente maar uitdagende tijd na COP21 Parijs. Een periode waarin De Groene Zaak er is om de lat hoger te leggen voor politiek en overheid en de marktomstandigheden te verbeteren voor duurzame ondernemers. Met Marjolein Demmers als algemeen directeur en Marga Hoek binnen het Bestuur hebben we een ijzersterk team.”