Vandaag heeft FrieslandCampina de uitgifte van een ‘groen’ schuldbewijs (‘Green’ Schuldschein) van 300 miljoen euro aangekondigd. De opbrengsten van de verkoop van dit schuldbewijs zullen worden gebruikt voor financiering van het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de wereldwijde activiteiten van FrieslandCampina in overeenstemming met zijn duurzaamheids- en mvo-beleid, dat deel uitmaakt van de route2020 strategie.
Dit is het eerste ‘groene’ schuldbewijs uitgegeven door een niet-Duitse emittent en het eerste ‘groene’ schuldinstrument uitgegeven door een zuivelonderneming. De transactie van 300 miljoen euro bestaat uit vier tranches met vaste rentetarieven en een looptijd van 5, 7, 8½ en10 jaar met een gemiddeld rentepercentage van 1,4 procent. De gemiddelde looptijd van de transactie bedraagt iets meer dan zeven jaar. Het oorspronkelijke aanbod van 200 miljoen euro werd ruim drie maal overtekend en trok zowel Duitse spaarbanken, internationale institutionele investeerders als internationale banken aan.
Hein Schumacher, Chief Financial Officer van Royal FrieslandCampina N.V.: ”De uitgifte van dit ‘groene’ schuldbewijs toont de bereidheid van FrieslandCampina grote stappen te zetten in duurzaamheid. We verkleinen wereldwijd de ecologische voetafdruk en we investeren in programma’s voor lokale boeren in Azië, Afrika en Oost-Europa ter verbetering van de bedrijfsvoering op hun bedrijf en de kwaliteit van melk. Dit schuldbewijs is interessant voor investeerders die onze ambities voor duurzame groei in de gehele melkketen ondersteunen.”
Efficiënte en duurzame productieketen
De opbrengsten van het ‘groene’ schuldbewijs leveren direct een bijdrage aan de duurzaamheids- en mvo-programma’s van FrieslandCampina evenals aan de invulling van zijn purpose statement nourishing by nature: betere voeding voor de wereld en een goed leven voor onze boeren, nu en voor de komende generaties. Om klimaatneutrale groei te bewerkstelligen, werkt FrieslandCampina momenteel aan verschillende initiatieven die een efficiënte en duurzame productieketen bevorderen, zoals vermindering van het gebruik van energie en water bij de productie van zuivelproducten.
Meer specifiek zullen de opbrengsten van het schuldbewijs worden gebruikt voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk van drie Nederlandse productielocaties in Borculo, Leeuwarden en Veghel en een productielocatie in Manilla op de Filipijnen. Andere projecten die voor de opbrengsten in aanmerking komen, zijn de ondersteuningsprojecten in het kader van het Dairy Development Programme in Azië, Afrika en Oost-Europa, waarmee FrieslandCampina duizenden lokale boeren helpt hun bedrijfsmanagement te verbeteren en de kwaliteit van de melk te verhogen.
Betrokken partijen
Het schuldbewijs voldoet aan de Climate Bond Standard 2.0 van het Climate Bonds Initiative. FrieslandCampina heeft zijn ‘groene’ schuldbewijs uitgegeven en de prijs hiervan bepaald met ondersteuning van de Bayerische Landesbank, BNP Paribas, ING Bank, Rabobank in samenwerking met Raiffeisen Bank International en UniCredit. FrieslandCampina werkt met het Dairy Sustainability Framework van de Global Dairy Agenda for Action (GDAA). Duurzaamheidsbeoordelingsbureau VigeoEiris gaf op basis hiervan een positief oordeel over het schuldbewijs. Ook beoordeelde het de prestaties van FrieslandCampina op het gebied van duurzaamheid als solide.