Het Nederlandse investeringsfonds Social Impact Ventures (Social IV) maakt vandaag bekend groeikapitaal te verstrekken aan Afval loont. De jonge, snelgroeiende sociale onderneming biedt een innovatief inzamelconcept waarbij consumenten voor elke kilogram ingeleverd gescheiden huishoudelijk afval direct worden betaald. Spaarders leveren dagelijks afval in waaronder papier, textiel, kunststof en frituurvet bij 4 lokale filialen van Afval loont. Het bedrijf is op dit moment vooral actief in de regio Rotterdam. In de gemeenten waar Afval loont is gevestigd, is het inzamelpercentage in bepaalde afvalsoorten tot 40% toegenomen. Afval loont streeft, met hulp van Social IV, naar een landelijke uitrol van 50 filialen. “In de afgelopen 4 jaar hebben wij ruim 13.000 ton CO2 uitstoot bespaard, gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 1.600 woningen. Met deze investering streven wij naar een verdere CO2 reductie van 43.000 ton in 2020. Deze besparing staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van nog eens 5.300 huishoudens”, aldus Afval loont-oprichter Jørgen van Rijn.
Social Impact Ventures leidde een investeringsronde waarbij ook de huidige aandeelhouders (afvalbedrijf Van Gansewinkel, adviesbureau Rebel en oprichter Jørgen van Rijn) participeren. Social IV neemt daarbij een significant minderheidsbelang in de sociale onderneming. Naast geld biedt het fonds ook actieve ondersteuning aan Afval loont. Jørgen van Rijn “Wij zijn erg blij met Social Impact Ventures als partner. Ze hebben een hands-on mentaliteit en brengen behalve financiering ook commerciële en operationele expertise mee. Zo gaat Social IV-partner Helmer Schukken ons de komende 6 maanden actief ondersteunen om Afval loont klaar te stomen voor de landelijke uitrol. Daarnaast gaat het fonds met ons op zoek naar een operationeel directeur én wordt de uitbreiding van nieuwe filialen door Social IV gefinancierd.”
Impact op mens en milieu
Helmer Schukken, partner bij Social Impact Ventures licht toe: “de huidige generatie heeft succesvolle ondernemers nodig die met baanbrekende innovaties maatschappelijke uitdagingen weten op te lossen. Wij zijn er om deze social enterprises met groeikapitaal en kennis te ondersteunen. Afval loont is een schoolvoorbeeld van een sociale onderneming die impact op zowel ‘people’ als ‘planet’ realiseert. Naast CO2 reductie streeft het bedrijf ernaar om – samen met ons – over 5 jaar minimaal 60 personen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te hebben en 150.000 spaarders te hebben aangetrokken en daarmee bewuster te hebben gemaakt van de waarde van afval.”