Meer duurzame groente op het bord. Dat is het doel van de Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie die maandag 2 november 2015 is ondertekend door staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en de andere deelnemers aan de Green Deal.
Duurzaam eten op menukaart
In de Green Deal zijn afspraken gemaakt met onder meer de horeca, die het gemakkelijker en aantrekkelijker wil maken voor hun gasten om gezonder en duurzamer te eten. Chef-koks laten hun creativiteit de vrije loop, en komen met duurzame gerechten met veel groenten.
Innovatiekracht van de horeca
De horeca heeft afgelopen jaar 74% meer duurzaam voedsel gebruikt dan het jaar daarvoor, zo liet de Monitor Duurzaam Voedsel onlangs zien. Met deze Green Deal willen de deelnemende partijen de verduurzaming verder versnellen. Dat is een impuls voor de innovatiekracht van de horeca, voor nieuwe economische bedrijvigheid in de toeleveringsketens en zet gastronomisch Nederland internationaal op de kaart.
Tongschar, zeewier en algen
Het eerste project dat van start gaat is ‘Eiwittransitie via de menukaart’. In een pilot met partijen uit de regio Amsterdam komen alternatieven voor de traditionele, dierlijke eiwitten op de menukaart van restaurants. Dit doen zij door recepten te ontwikkelen met nieuwe, ‘vergeten’ en onbenutte eiwitten zoals tongschar (en andere ‘bijvangst’-vissen), zeewier en algen, peul¬vruchten en geiten- en ganzenvlees.
De Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie is een initiatief van Dutch Cuisine. Dutch Cuisine promoot het nieuwe Nederlandse eten met verse groenten in de hoofdrol en met een bijrol voor vlees en vis. Naast Dutch Cuisine ondertekenen nog veertien andere partijen de Green Deal. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu, ministerie van Economische Zaken, Stichting Natuur & Milieu, Sligro, Albron, gemeente Amsterdam, gemeente Rotterdam, gemeente Groningen, gemeente Ede, Rabobank, Mattmo Creative, Wageningen UR, Koppert Cress en GroentenFruit Huis.