De bouwsector heeft een zware crisis voor de kiezen gehad. Maar, zo vraagt Jan Jonker, Hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zich openlijk af; lag dat aan de crisis of aan de sector? De vraag stellen, is ‘m beantwoorden.
Volgens Jonker reageert de bouwsector al jaren lang te traag op ontwikkelingen. Hij noemt in rap tempo een rij sectoren op die wendbaarder en dynamischer zijn. “Het toerisme bijvoorbeeld staat met initiatieven als Airbnb op z’n kop. Met de mobiliteitssector gaan we in rap tempo naar onbemand vervoer. En, er is nu paniek in de zorg, maar ook daar gaat een transitie plaatsvinden.”
Druppel op een gloeiende plaat
In de bouwsector ziet de hoogleraar de versnelling nog te weinig. “Er zijn wel vernieuwende concepten, maar dat zijn druppels op een gloeiende plaat. Over het algemeen is de bouwsector niet uit hun hok te krijgen. Ketensamenwerking, dat is niet meer dan een gezellige holle frase. Ik sluit niet uit dat we nog een tweede bouwcrisis crisis voor de boeg hebben.”
Bouw organiseert zich rond haar competenties, niet rond de consument
“Een van de oorzaken is dat we nog steeds huizen willen opleveren tegen de laagst mogelijke prijs”, verklaart Jan Jonker. “Vreemd eigenlijk. Alle technische kennis is aanwezig. Verduurzamen is mogelijk. Maar de bouw organiseert zich rond haar competenties, niet rond de consument. Energie-, gezondheids-, en flexibiliteitsmaatregelen worden maar mondjesmaat doorgevoerd. Bovendien geldt nog steeds de kortetermijngedachte, terwijl de consument geen huis koopt voor de korte termijn.”
Drie vinkjes zetten en klaar
“De bouwsector zou moeten zeggen: ‘consument, wij gaan jou helpen. Met simpele turn-key oplossingen en simpele financieringsvormen. Ik wil als consument een geïntegreerd concept aangeboden krijgen. Drie vinkjes zetten, tekenen en klaar. Dat is de uitdaging voor de bouwbranche.”