Rijkswaterstaat heeft de primeur om met het textiel- en innovatiebedrijf Dutch aWEARness een “performance based contract” af te sluiten voor werkkleding voor de stewards die de Nederlandse sluizen bewaken. Rijkswaterstaat betaalt hiermee voor het gebruik en de functionaliteit van de kleding, in plaats van voor het bezit.
Na afloop van de eerste draagperiode wordt de regenkleding ingenomen en omgezet naar polyestergranulaat. Van het polyestergranulaat wordt nieuwe garens gesponnen en nieuwe stof geweven. De stof wordt gebruikt voor nieuwe kledingstukken voor de stewards van Rijkswaterstaat, die zij in het volgende seizoen zullen dragen. Hergebruik van het materiaal van de regenkleding is mogelijk dankzij Infinity, een 100% recyclebare polyesterstof, en het Circular Content Management System, een track en tracesysteem dat Dutch aWEARness heeft ontwikkeld in samenwerking met hun partners om het gehele proces te monitoren. Klanten en overheden krijgen inzicht in het productieproces en de bijbehorende milieu-impact door de QR-code in de kleding te scannen. De milieu-impact van deze pilot is minimaal, doordat er geen nieuwe grondstoffen worden gebruikt en geen afval wordt gecreëerd.
De pilot is onderdeel van “EcoProFabrics”, een innovatieproject binnen het Eco Innovation programma van de Europese Commissie. De inhoud van de pilot is gezamenlijk gedefinieerd: moderne kleding voor stewards met een bijbehorende performance. Voor Rijkswaterstaat is deze pilot een belangrijke stap richting de circulaire economie; een “proof of concept” waarmee zij willen aantonen dat het mogelijk is om hoogwaardige bedrijfskleding te maken binnen de circulaire economie en daarmee winst te genereren voor alle betrokkenen en het milieu. Rijkswaterstaat hoopt hiermee een voorbeeld te zijn voor andere bedrijven en overheden, zodat het milieu een grotere rol gaat spelen in orders en aanbestedingen. Het pilotproject wordt gecontroleerd door de overheid en de Europese Commissie en maakt deel uit van het Europese REBusproject.
Tegelijkertijd wordt een tweede pilot gestart met high visibility regenkleding voor Dura Vermeer. Deze kleding wordt gedurende twee jaar gemonitord. Na de gebruiksperiode wordt de kleding omgezet naar nieuwe stoffen en regenkleding. Op 21 mei aanstaande presenteert Dutch aWEARness beide projecten als “project success stories” op het Eco Innovation event van de Europese Commissie in Barcelona. Daarnaast wordt er gedurende dit evenement kleding getoond van andere launching customers binnen EcoProFabrics, zoals GEA Refrigeration, ROC Nijmegen en Brabant Water.