Voor elk ei wordt een stukje oerwoud gekapt maar sinds vandaag is er een ei verkrijgbaar waarbij dat niet zo is. Het eerste oerwoudvrije ei van Nederland ligt in de supermarkt. Het ei is gelegd door kippen die zijn gevoerd met honderd procent Europees veevoer.
Oerwoud op je bord
Het oerwoudvrije ei is het product van een pilot, waarmee Milieudefensie aantoont dat veevoer uit Europa een haalbaar en duurzaam alternatief is voor importsoja uit Zuid-Amerika. Nederland is samen met China de grootste soja-importeur ter wereld. Nederland importeert negen miljoen ton soja per jaar. De meeste soja hiervan wordt gebruikt in veevoer voor onze kippen, varkens en koeien. Dat moet en kan veranderen vindt Milieudefensie. De organisatie is zelf een pilot begonnen om diervoer te promoten waar alleen ingrediënten uit Europa inzitten. Hierdoor worden oerbossen in Zuid-Amerika gespaard en het milieu ook minder belast doordat de vervoersafstanden binnen Europa kleiner zijn.
Allemaal plussen
Jacomijn Pluimers, campagneleider voedsel van Milieudefensie: “De oplossing ligt dichterbij dan we denken. Nu slepen we soja de halve wereld over wat leidt tot ontbossing in Zuid-Amerika. Vervanging van importsoja door Europees veevoer is goed voor mens en milieu. Het maakt ook onze voedselproductie onafhankelijker. Allemaal plussen. Met als eerste resultaat dit oerwoudvrije ei. Door deze pilot waarin we toewerken naar honderd procent Nederlandse producten laat Milieudefensie zien dat er een goed alternatief voor de schadelijke soja uit Latijns-Amerika bestaat.”
Van boer tot supermarkt
De pilot is een samenwerking met kippenboer David Janssen, StreekSelecties B.V. en supermarktorganisatie Plus die het oerwoudvriendelijke ei per vandaag in de schappen legt onder de merknaam GIJS-ei.
Mijn manier van boeren
De vrije uitloopkippen van boer David Janssen produceren de oerwoudvrije eieren. Janssen wil dat zijn kippen veevoer uit Europa krijgen. “Het kappen van regenwoud voor soja voor mijn kippen vind ik onlogisch, onverantwoord en onpraktisch. De pilot heeft aangetoond dat het goed mogelijk is om Europees veevoer te gebruiken, dat past bij mijn manier van boeren.”
Milieudefensie voert campagne om veevoer en producten honderd procent lokaal te krijgen.