De wereldwijde uitstoot van CO2 heeft een nieuwe piek bereikt, maar de recente ontwikkelingen wijzen op een nieuwe bereidheid tot actie over klimaatbescherming. Dit is de boodschap van de 10e editie van de Climate Change Performance Index (CCPI); een rangschikking van de bescherming van het klimaat prestaties van de 58 hoogste vervuilers wereldwijd gepubliceerd door Germanwatch en CAN Europe op de VN-klimaatconferentie in Lima. Nederland zakt fors op de lijst van EU-landen en heeft alleen Estland nog onder zich. Op de totaallijst daalde Nederland van de 34ste naar de 42ste plaats.

klimaat_eu

“We zien de wereldwijde trends, wat aangeeft veelbelovende verschuivingen in enkele van de meest relevante sectoren voor bescherming van het klimaat”, zegt Jan Burck (Germanwatch), auteur van de Index. “De stijging van de emissies is vertraagd, en duurzame energie groeit snel als gevolg van de dalende kosten en massale investeringen.”

In sommige landen zoals Denemarken (rang 4), Zweden (rang 5) en het Verenigd Koninkrijk (rang 6) het resultaat is een dalende uitstoot. Aan de andere kant van de wereld toont China, ’s werelds grootste emitant, verbeteringen in de efficiency sector en investeert enorm in duurzame energie. Meest recente ontwikkelingen wijzen China decennium lange kolen hausse  voorbij lijkt, dat geeft nieuwe hoop voor de wereldwijde bescherming van het klimaat.

“De gegevens tonen afnemende groei van de emissies samen met veelbelovende politieke iniatieven tekenen, wat suggereert dat we in staat zijn om de wereldwijde uitstoot stabiliseren de klimaattop in Parijs in 2015, waar de landen nieuwe klimaatoverreenkomsten zullen maken, dat een keerpunt in dit verband zou kunnen zijn.” – voegt Burck.

In Europa laat de index laat een gemengd beeld zien: “Veel EU-landen zijn hoog gerangschikt dit jaar, maar anderen, zoals Polen (rang 40) en Bulgarije (rang 41) scoorden slecht vanwege hun verzet tegen nationale stappen” verklaart Wendel Trio, directeur van CAN Europe.

“Noch de huidige 2020, noch de nieuwe 2030 klimaatdoelen zijn in lijn met de verlagingen die Europa nodig heeft om katastrofisch klimaatverandering af te wenden en het bereiken van 100% duurzame energie in 2050. Om dit te doen, moet Europa zijn doelstelling te halen om het energieverbruik te verminderen met 20% tegen 2020 tegen projecties, uitfaseren van alle subsidies voor fossiele brandstoffen direct en het eens over een fundamentele hervorming van het systeem van verhandelbare emissierechten voor de Paris klimaattop “, Trio concludeert.

Een van de grootste winnaars in de nieuwe index is Marokko. Dit land sprong in de Top Tien vanwege het buitengewone duurzame-energiebeleid. Met een zeer goede evaluatie internationaal klimaatbeleid, behoort Mexico ook tot de Top 20.

In Canada (rang 58) is niets veranderd en wordt er niets voorwaarts gedaan op staatsniveau. Voor de geïndustrialiseerde landen, wordt deze slechte prestatie alleen verslagen door Australië (rang 60), waar de nieuwe conservatieve regering het eerdere klimaatbeleid teruggedraaid heeft. Tussen deze twee landen staat  Kazachstan (rang 59) en helemaal onderaan Saoedi-Arabië (rang 61). Samen vormen deze landen de onderste vier.

klimaat_totaal

 

Download het rapport (engels, pdf)