SlimBreken is de nieuwe techniek die ervoor zorgt dat uit oud beton nieuw cement kan worden gemaakt. Door de traditionele brekers die oud beton omzetten in puin voor snelwegen, te vervangen door Slimbrekers wordt een enorme hoeveelheid CO2-uitstoot voorkomen. Het project ‘CO2 neutraal cement maken uit betonpuin’ is een van de winnaars van de zevende ASN Bank Wereldprijs 2014 in de categorie ‘Duurzame energie, natuur en milieu’. De overige winnaars zijn Yoni, Foodsharing en Ik CircuLEER.

Dat maakte de jury van de Wereldprijs op 13 november 2014 in LE:EN in Utrecht bekend. De winnaars krijgen een bedrag van tienduizend euro en begeleiding om hun project succesvol door te ontwikkelen.

Initiatiefnemers

Met de ASN Bank Wereldprijs stimuleert de bank innovatieve, sociale ondernemers. Zij kunnen deelnemen met een project dat ondernemend, innovatief en creatief is, en een grote impact heeft op de samenleving. Ook moet het project passen in een van de vier duurzame thema’s van de ASN Bank.

Volgens juryvoorzitter Jeroen Jansen laten de finalisten van de Wereldprijs zien dat elk maatschappelijk probleem op te lossen is en dat nieuwe vormen zich aandienen. “Met veel energie. Met doorzettingsvermogen. Met slimme oplossingen. Ze zijn de initiatiefnemers die soms door tegen de stroom in te zwemmen proberen de samenleving te veranderen.”

Vier winnaars

De overige winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2014 zijn:

Thema: Kinderrechten, onderwijs en de strijd tegen kinderarbeid

IK circuLEER – Het project vertaalt ervaringen vanuit het bedrijfsleven tot leersituaties voor het (beroeps)onderwijs.

Thema: Veiligheid en sociale cohesie

FoodSharing – FoodSharing wil een community opzetten die het delen van voedsel stimuleert.

Thema: Eerlijke handel, eerlijke voeding en eerlijke mode

Yoni – Een biologisch alternatief voor maandverband en tampons, dat gezonder en milieuvriendelijker is.

De weg naar de finale

In 2014 waren er 160 inschrijvingen. Na een eerste selectie bleven daar 100 van over. De jury, bestaande uit ondernemers en specialisten op het gebied van de verschillende duurzame thema’s, selecteerde vervolgens per thema de 10 projecten voor de volgende ronde. Zij gingen aan de slag met de verdere ontwikkeling van hun plan door middel van  coaching en workshops. Van 22 september tot en met 3 oktober kon het publiek zich uitspreken. En dat deden zij massaal. Meer dan 25.000 stemmers zorgen ervoor dat er per thema nog vier projecten overbleven. Zij presenteerden zich op 11 oktober tijdens MorgenVandaag aan het grote publiek. Na verbetering van de projectenplannen met behulp van Stichting Greenwish, koos de jury per thema 2 uiteindelijk finalisten.

Over de ASN Bank en Voor De Wereld Van Morgen

Sinds 1960 streeft de ASN Bank naar  een rechtvaardige, duurzame samenleving. Bij al haar activiteiten houdt zij rekening met het klimaat en de natuur, kwetsbare bevolkingsgroepen en de behoeften van toekomstige generaties. De ASN Bank steunt ook de groeiende groep mensen die een bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de samenleving. Voor hen is de community Voor de Wereld van Morgen gestart. Want samen kunnen mensen van een duurzaam idee een succes maken.