Op 13 november a.s. opent koningin Máxima de nieuwe kaasmakerij van CONO Kaasmakers bekend van haar merk Beemsterkaas. CONO Kaasmakers is een coöperatie van 475 melkveehouders die in 1901 werd opgericht en sinds 2001 hofleverancier is. CONO Kaasmakers is gevestigd in de Beemsterpolder, sinds 1999 UNESCO Werelderfgoed. De huidige kaasmakerij uit 1929 wordt oud en te klein. Omdat de Beemsterpolder de werelderfgoed status heeft, was de eis dat het gebouw perfect moet passen in het landschap. En dat is prima gelukt. Door het ontwerp van architect Bastiaan Jongerius, die gekozen is als architect na advies door een beoordelingscommissie onder leiding van oud rijksbouwmeester Tjeerd Dijkstra.
Hypermodern maar toch ambachtelijk
De mooie, nieuwe, elegante kaasmakerij sluit ook naadloos aan bij hoe CONO Kaasmakers denkt over kwaliteit, smaak van haar kazen en duurzaamheid. In de bestaande kaasmakerij, pal naast de nieuwe, wordt op unieke, traditionele manier kaas gemaakt met ambachtelijke elementen. In de nieuwe kaasmakerij, hoewel hypermodern, zal dit op precies dezelfde manier gebeuren waarbij de wei en wrongel handmatig geroerd wordt in open draineerbakken. De eeuw oude receptuur en de rol van de kaasmeesters zijn essentieel voor de smaak van Beemsterkaas. In het begin van de keten heeft CONO Kaasmakers haar duurzaamheidsambities al uitgewerkt. Als eerste zuivelonderneming werden in 2001 de veehouders al gestimuleerd hun koeien in de wei te laten in plaats van het hele jaar in de stal. Vanaf 2008 volgen de CONO veehouders een duurzaamheidsprogramma genaamd Caring Dairy. De stichting Urgenda heeft CONO Kaasmakers aangewezen als koploper voor duurzaamheid in de zuivel.
Groenste kaasmakerij van de wereld
En nu met de nieuwe kaasmakerij krijgt CONO met Beemsterkaas een kroon op haar werk: de lekkerste kaas maken op een duurzame wijze in een duurzaam gebouwde kaasmakerij. Voor de kaasmakerij, de kantoren en inrichting van de terreinen zijn duurzame, tijdloze materialen gebruikt. Het gebouw is door zijn opbouw en materiaalkeuze op natuurlijke wijze geïsoleerd en er komt veel daglicht binnen. Uniek is dat CONO Kaasmakers de diverse bouwpartners heeft laten samenwerken om energieverkwisting in het productieproces te voorkomen. Op het dak worden zonnepanelen geplaatst. De nieuwe kaasmakerij is CO2 neutraal en wordt volledig klimaatneutraal. Het gebouw is genomineerd voor de prijs voor het duurzaamste gebouw van Nederland maar daarboven wil CONO Kaasmakers de groenste kaasmakerij van de wereld zijn.
De Tijd
Een van de belangrijkste factoren bij het maken van Beemsterkaas is de factor tijd. CONO Kaasmakers zet zich af tegen snelle productieprocessen waarbij alleen rendement belangrijk is en smaakvervlakking het resultaat is. CONO Kaasmakers neemt de tijd om Beemsterkaas te maken en dat kan straks in een oogverblindend mooie kaasmakerij die net als de bestaande kaasmakerij, de naam ‘De Tijd’ krijgt.