Drie toonaangevende elektronicamerken zijn het afgelopen jaar een stuk duurzamer geworden dan voorheen. Microsoft, Dell en Asus zijn zich gaan inzetten voor duurzame tinwinning in Indonesië en zijn daarnaast transparanter geworden over grondstofwinning.  Opvallende achterblijvers zijn nog altijd HTC, Huawei en Nintendo, die nauwelijks informatie vrijgeven over de milieu-impact van hun producten en ook weigeren mee te werken aan verbeteringen op dat vlak. Milieudefensie volgt elektronicabedrijven sinds 2012 op de voet in het kader van haar grondstoffen-campagne[1]. Ook tekenden ruim 16.000 mensen een petitie voor duurzamere tinwinning.

Vooral de ommezwaai van Microsoft is opvallend, eerder weigerde het bedrijf mee te praten en na te denken over verduurzaming van de productieketen. Milieudefensie voerde in juni nog actie bij het bedrijf, door honderden vieze modderhanden op de gevel te plaatsen  Afgelopen week was Milieudefensie opnieuw bij Microsoft, ditmaal voor een video-conferentie met deskundigen van het hoofdkantoor in de VS. Daarin  werd bevestigd dat het bedrijf uit Redmond gaat deelnemen aan de tinwerkgroep van het Initiatief Duurzame Handel. Microsoft zal daar in het eerstvolgende jaarverslag een formele mededeling over doen.

Tinwinning in Indonesië
Alle elektronicaproducenten samen gebruiken 4 miljoen kilo tin per jaar in hun smartphones en tablets. Ongeveer een derde daarvan komt van de Indonesische eilanden Bangka en Belitung. De tinwinning heeft de eilanden, gelegen voor de kust van Sumatra, veranderd in een maanlandschap. Bossen en akkers hebben plaatsgemaakt voor mijnbouwputten en rivieren vol verzuurd water. Evert Hassink van Milieudefensie: “De situatie loopt behoorlijk uit de hand. Landbouw en visserij op de eilanden staan zwaar onder druk en er gebeuren veel ongelukken. Bijna wekelijks worden er wel mijnwerkers onder aardverschuivingen bedolven. Velen overlijden of verliezen ledematen.”

Volgens Hassink is het niet extreem moeilijk om verantwoorder te werken. “Het systematisch weer dichtgooien en herbeplanten van de oude mijngebieden zou al enorm helpen. Verder zien we dat wettelijke regels die er al zijn onvoldoende werken, daarom is ook een economische stimulans nodig om de mijnbouwbedrijven in beweging te krijgen.

Tinwerkgroep
In het Initiatief Duurzame Handel (IDH) werkt Milieudefensie samen met, een tiental elektronicabedrijven waaronder Apple en Philips en Sony en staalfabrikant Tata .  Milieudefensie en  IDH geloven dat de groep elektronica-multinationals de eerste belangrijke impuls kan geven voor de broodnodige veranderingen op Bangka. Doel van het project is het opzetten van een groep mijnbouwbedrijven die zo gaat werken dat de tinwinning het eiland en haar bewoners geen schade meer toebrengt. Milieudefensie hoopt dat eind dit jaar de eerste mijnbouwbedrijven beginnen met het verduurzamen van hun tinproductie.

Noten:
Meer informatie, interviewaanvragen, foto- en (ruw) videomateriaal van Bangka kan worden verkregen via Milieudefensie Persvoorlichting 020-5507333 of via persvoorlichting@milieudefensie.nl

[1] https://milieudefensie.nl/tinmijnbouw/wat-schuilt-er-achter-jouw-scherm

[2] IDH http://www.idhsustainabletrade.com/mining-and-minerals