De overheid moet banken verplichten een commissaris aan te stellen die toeziet op de invulling van hun duurzame business model.” Dat zei Giuseppe van der Helm, directeur van de Verenging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De VBDO-voorman sprak gisteren voor de Vaste Commissie voor Financiën van de Tweede Kamer over duurzaam bankieren.
“Duurzaamheid is geen hobby, maar een business model en principe”, benadrukte Van der Helm. De VBDO-directeur wil politici aansporen om zich hard te maken voor de verplichte aanstelling van een gespecialiseerde duurzaamheidscommissaris bij elke bank. De commissaris moet toezien op de wijze waarop de bank een duurzame langetermijnstrategie uitrolt. Overheid zou banken moeten motiveren om concrete duurzaamheidsdoelstellingen te formuleren binnen het beloningsbeleid en het bestuur en commissarissen hier op af te rekenen.
“Maar dat betekent ook dat duurzaamheid door het bestuur van de bank gedragen moet worden.” En daar schort het volgens Van der Helm nog aan. “De financiële sector loopt daarin nog ver achter op andere grote ondernemingen. Bedrijven als Unilever en DSM bijvoorbeeld hebben duurzaamheid inmiddels omarmd als de bedrijfsstrategie waarmee ze de toekomst in koersen.”
De beleggersvereniging riep de Kamerleden op om zich hard te maken voor een bankwezen dat in dit voetspoor volgt. “Er is te lang voorbijgegaan aan het feit dat banken een belangrijke maatschappelijke rol vervullen. Ze worden door de overheid behandeld als reguliere bedrijven. Maar als ze grote fouten maken, zijn de consequenties voor de hele samenleving”, aldus Van der Helm.
De overheid moet volgens de beleggersvereniging daarom duurzaam bankieren stimuleren en controleren. Dat kan volgens Van der Helm niet alleen door wetgeving en toezicht, maar eventueel ook door fiscale prikkels en publiek-private samenwerking. “Waarom zijn pensioenfondsen inmiddels verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en de uitvoering daarvan, maar banken nog niet?”
De duurzaamheidscommissaris waar de VBDO voor pleit, maakt deel uit van een heel pakket aanbevelingen van de beleggersvereniging. De VBDO wil daarmee bereiken dat banken meer verantwoordelijkheid nemen voor hun maatschappelijke impact, transparanter worden over hun beleggingsbeleid, kredietverlening en hun belastingafdracht in alle landen waar ze economisch actief zijn.
Maar dat kan volgens de VBDO allemaal niet zonder sturing en bijstand van de overheid en die laat, zo stelt Van der Helm, het op aardig wat fronten afweten: “In haar rol als wetgever kan ze al veel meer doen dan ze nu doet. Maar de overheid is ook nog eens aandeelhouder van banken en inkoper van bancaire diensten. In al die hoedanigheden kan ze duurzaam bankieren stimuleren.”