Universiteit Wageningen en de Hogeschool Utrecht zijn de duurzaamste hoger onderwijsinstellingen van Nederland. Dat werd vanmiddag bekend bij de publicatie van de SustainaBul, de duurzaamheidsranking van Nederlandse hoger onderwijs instellingen. Deze ranglijst, die dit jaar voor de derde keer gepubliceerd wordt, toetst op duurzaamheid in brede zin van het woord. ‘’De SustainaBul is toonaangevend’’ aldus ZKH Carlos de Bourbon de Parme, die sprak op de uitreiking.
Voor beide instellingen is het de tweede keer dat zij bovenaan de ranglijst eindigen, waaraan dit jaar in totaal 12 universiteiten en 10 hogescholen deelnamen. Dit geeft aan dat zij hun duurzaamheidsbeleid en –prestaties structureel goed op orde hebben. De nummer drie in de ranglijst is wel een nieuwe naam: de Hanzehogeschool Groningen, na een negende plek vorig jaar.
De SustainaBul toetst op duurzaamheid en transparantie hierover binnen vier thema’s: Onderwijs, Onderzoek, Bedrijfsvoering en Integrale benadering. Instellingen vullen een vragenlijst in, en geven bij ieder antwoord een bewijs: een beleidsstuk, overeenkomst of ander document waaruit blijkt dat het antwoord juist is. Door een team van onafhankelijke rankers worden deze documenten gecontroleerd met de antwoorden, waarna punten worden toegekend. Op basis van het aantal punten wordt de ranglijst opgemaakt. Het uitvoeren van de SustainaBul is mogelijk gemaakt door het programma DuurzaamDoor van RVO.nl.
De nummer drie op de lijst is Hanzehogeschool Groningen, die vorig jaar nog negende eindigde. Zij hebben daarmee de sterkste verbeterslag gemaakt. Door de vertaalslag te maken van ambitie naar beleid komt Hanzehogeschool Groningen dit jaar beter uit de bus.
Wat Wageningen Universiteit en Hogeschool Utrecht zo sterk maakt, is dat zij duurzaamheid op alle niveaus in de organisatie hebben verankerd. Dit is het gevolg van een lange-termijn strategie, waarbij betrokkenheid van studenten en staf tot speerpunt is gemaakt. Deze strategie heeft ertoe geleid dat het thema niet meer weg te denken is uit beslissingen die gemaakt worden in de dagelijkse gang van zaken binnen de onderwijsinstelling.
Naast de ranglijst wil de SustainaBul door het bieden van transparantie ook kennisuitwisseling bevorderen. “De huidige koplopers willen graag instellingen op sleeptouw nemen, en omgekeerd willen de achterblijvers graag leren van de instellingen die wel al goed presteren,” aldus Sybren Bosch, voorzitter van Morgen. “De SustainaBul maakt de prestaties per instelling en per thema transparant, waardoor het leren van elkaar eenvoudiger wordt. Alleen door van elkaar te leren, kan de sector als geheel zich sneller ontwikkelen. Meedoen is dus echt belangrijker dan winnen!”
De 15 winnaars van een gouden, zilveren of bronzen SustainaBul zijn dit jaar:
1 Wageningen Universiteit Goud
2 Hogeschool Utrecht Goud
3 Hanzehogeschool Groningen Goud
4 Radboud Universiteit Nijmegen Goud
4 TU Eindhoven Goud
6 Universiteit Maastricht Zilver
7 Hogeschool Leiden Zilver
8 Rijksuniversiteit Groningen Zilver
9 Universiteit Utrecht Zilver
10 Hogeschool van Amsterdam Zilver
11 Erasmus Universiteit Rotterdam Brons
12 Universiteit Twente Brons
13 TU Delft Brons
14 HAS Hogeschool Brons
15 Universiteit van Amsterdam Brons
In totaal namen 22 hoger onderwijs instellingen deel aan de SustainaBul 2014.