Nederland scoort nog steeds slecht op het gebied van klimaat, volgens een studie die Germanwatch en Climate Action Network maandag publiceerden. Nederland blijft slechter scoren dan andere EU-landen als Litouwen, Hongarije, Malta, Portugal, Roemenie, Slowakije en Slovenie. Weliswaar verbetert Nederland zich iets ten opzichte van vorig jaar, maar internationaal blijft Nederland onderaan de middenmoot bungelen op plek 31. India en Mexico, niet echt bekend om hun vooruitstrevende economie, scoren bijvoorbeeld beter. Nederland heeft de matige klimaatperformance te danken aan het extreem lage aandeel duurzame energie en het relatief hoge energieverbruik.
Ook de CO2-uitstoot van de industriesector is hoog. Ten opzicht van vorig jaar is Nederland wel iets gestaan omdat het beleid van de nieuwe regering iets beter is dan die van de vorige rechts-conservatieve regering, die een internationaal dieptepunt van het Nederlandse klimaatbeleid markeerde.
GroenLinks-Europarlementarier Bas Eickhout neemt deze week deel aan de klimaattop in Warschau. Hij vindt dat Nederland zijn klimaatbeleid flink moet verbeteren. Nederland heeft nu toegezegd om in 2030 haar CO2-uitstoot met veertig procent te verminderen, maar zelfs de conservatieve Britse regering roept om meer en wil vijftig procent reduceren ten opzichte van 1990. Het Verenigd Koninkrijk staat dan ook op een mooie vijfde plaats in deze ranking.
Eickhout: “Nederland stond vroeger in de voorhoede, maar bungelt nu al jaren onderaan de lijstjes op klimaatbeleid. Investeren in groene energie en energiebesparing is niet alleen goed voor het klimaat, maar stimuleert ook innovatie en leidt tot meer banen. Laten we deze economische kans grijpen en weer voorop lopen met ons klimaatbeleid.”
Investeren in groene economie is uitweg uit crisis
Dat het investeren in een groene economie samen gaat met de aanpak van de crisis bewijst volgens dit onderzoek Portugal. Die stegen naar een zesde plek omdat zij werk maken van innovatie en energie-onafhankelijkheid. Zij voeren ambitieus klimaatbeleid en dat blijkt te werken. Portugal is nu minder afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen, investeert in windenergie en creeert daarmee banen. Langzaam maar zeker is de economische situatie in Portugal aan het verbeteren. Dat in tegenstelling tot Griekenland dat niet investeert in de groene economie en bepaald nog geen zicht heeft op een aantrekkende economie.
“Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan landen als Portugal en Denemarken”, stelt Eickhout. “Denemarken heeft mede dankzij regeringsdeelname van de Groenen de weg gevonden naar een duurzame energie waar mens en milieu de vruchten van plukken. Nederland blijft ondertussen op de schoot van Wientjes zitten die alle ambitie voor een groene economie wegwuift. Nederland blijft daardoor economisch onderpresteren en gaat steeds verder achterlopen op het gebied van innovatie.”