De Vierdaagsefeesten; binnen een jaar zal de hele stad overgaan op PET-glazen die na inzameling gerecycled en omgezet worden in nieuwe glazen en frietbakjes. We praten over een circulaire economie die mogelijk wordt gemaakt dankzij een nauwe samenwerking tussen verschillende Nijmeegse partijen. Op vrijdag 28 juni ondertekent de Nijmeegse horeca een intentieverklaring met de Vierdaagsefeesten. Alle partijen committeren zich aan het PET-model en verklaren dat zij volledig achter dit initiatief staan.
Over op PET-glas
‘Zou het niet fantastisch zijn, als álle ondernemers tijdens de Vierdaagsefeesten hetzelfde verpakkingsmateriaal, gebruiken? Van glas tot frietbakje?’ Die vraag stelden we aan het begin van dit jaar. Ja, natuurlijk zou dat fantastisch zijn! En daarom zetten de Stichting Vierdaagsefeesten, Royal HaskoningDHV, de DAR, de ARN en 4Pet Holding samen álles op alles om de Vierdaagsefeesten in 2014 volledig op één monostroom te laten draaien, in plaats van allerlei verschillende soorten plastic door elkaar. Het voordeel is dat we dan meer, beter en gerichter kunnen recyclen, zodat het materiaal weer inzetbaar is. Vooral PET is heel goed recyclebaar en daar is de keuze dus op gevallen. En we beginnen… nu! Nou ja, eigenlijk vorig jaar, want toen vond er tijdens de feesten al een pilot plaats en deponeerden bezoekers de PET-glazen in speciale afvalcontainers. Ook nu worden de glazen opgehaald door afvalreinigingsbedrijf DAR en gerecycled door 4Pet Holding. Afvalverwerkingsbedrijf ARN verwerkt de rest van het afval tot groene energie. De achterkant van het model was dus klaar voor de start.
En nu wordt ook de laatste stap aan de voorkant gemaakt: op vrijdag 28 juni 2013 ondertekenen een aantal partijen van de Nijmeegse horeca een overeenkomst met de Vierdaagsefeesten. Alle partijen committeren zich aan het PET-model en verklaren dat zij volledig achter dit initiatief staan. Een fantastische stap die we met elkaar maken!
Circulaire economie
In plaats van een lineaire economie gaan we met de samenwerkende organisaties werken in een circulaire economie. Teddy Vrijmoet, directeur Vierdaagsefeesten: “Op advies van Royal HaskoningDHV hebben we een insteek gekozen waarbij we iedereen met elkaar verbinden en zelf de spin in het web zijn. Voorwaarde is dat het concept op een viertal vlakken moet scoren; het moet economisch haalbaar zijn, het moet uiteraard ecologisch verantwoord zijn, het moet een informatieve waarde hebben of bijdragen aan innovatie en sociaal gedragen worden”.
Duurzaamheid versus vermaak
De bezoeker gaat dit jaar de speciale afvalscheidingeilanden herkenbaar tegenkomen in de stad. Ook in de programmering zijn tal van duurzame initiatieven terug te vinden van workshops tot gerecyclede tassen, van stapperskaarten tot duurzame modeshows en van watertappunten tot zonnetreintjes. Het enthousiasme is groot onder de betrokkenen. Vierdaagsefeesten en horeca gaan binnenkort samen om de tafel om een businessmodel op te zetten rond de PET glazen waardoor het economisch rendement voor alle betrokken voordelig is. Omdat de monostroom van het afval zorgt voor een bijzonder goede recycling zal de CO2 footprint van het evenement naar verwachting behoorlijk afnemen. Alle partijen tekenen de intentieverklaring dus ook het sociale draagvlak is groot.
Door deze aanpak ontstaat er ook een format dat goed past bij andere evenementen in de stad en wordt er gezamenlijk ervaring opgedaan. Op die manier wordt de business case voor alle betrokkenen verder versterkt, en kan het echte feest beginnen!