Startproject World Vision en DSM in Tanzania, Afrika
De samenwerking tussen World Vision en DSM richt zich op het verrijken van hoofdvoedsel zoals meel, tarwe en rijst. “Als wereldleider in het produceren van vitaminen en voedingselverrijking, hebben we een grote verantwoordelijkheid in de hulp bij het oplossen van het grootste wereldwijde probleem: ‘verborgen honger’. World Vision helpt ons bij het verstrekken van de verrijkte voedingsmiddelen aan kwetsbare kinderen. En we beginnen hiermee in Tanzania”, zegt Stephan Tanda, lid van de Raad van Bestuur van DSM.
Het startproject is ‘Miller’s Pride’ (de trots van de molenaars) in Dar es Salaam, Tanzania. In dit programma wordt het maïsmeel verrijkt met belangrijke voedingssupplementen. In aanvulling hierop werken World Vision en DSM samen met de vereniging van molenaars en meelverwerkers aan het opbouwen van vaardigheden, het verbeteren van voedselveiligheid, het verhogen van de kwaliteit en het vergroten van mogelijke afzetmarkten voor het meel.

Handel en ontwikkelingshulp hand in hand
Zowel World Vision als DSM benadrukken dat kinderen door goed voedsel het beter doen op school, hogere inkomens genieten en hun eigen kinderen gezonder opvoeden. “Onze organisatie werkt met de meest kwetsbare kinderen in bijna honderd landen en we hebben geleerd dat armoede gecompliceerd is. Maar goede voeding is een van de hoofdsleutels om armoede te verminderen”, zegt Ruud van Eijle, directeur van World Vision Nederland. “We geloven dat de unieke samenwerking met DSM levens gaat redden en dat het de leerprestaties van kinderen verbetert. Bewezen is dat voeding de beste investering is die we kunnen doen om duurzame vooruitgang te bereiken in gezondheid en ontwikkeling wereldwijd.”
Lilianne Ploumen, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, ziet in de samenwerking tussen DSM en World Vision een mooi voorbeeld van hoe ontwikkelingshulp en handel elkaar versterken. “Geweldig hoe de technologie en capaciteit van DSM worden gecombineerd met de
kracht en lokale expertise van World Vision ten behoeve van 150 miljoen kinderen die het keihard nodig hebben”, aldus minister Ploumen.

Ondertekening samenwerking WV en DSM op 23 mei tijdens WHA
De samenwerkingsovereenkomst zal op donderdag 23 mei 2013 getekend worden door World Vision en DSM tijdens de Wereldgezondheidsbijeenkomst (World Health Assembly, WHA) in Genève, Zwitserland. Het WHA is het besluitvormend orgaan van de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organisation, WHO) waar zo’n honderdvijftig wereldleiders samenkomen. Nederland treedt op als medegastheer van dit event.
Over World Vision World Vision, wereldwijd een van de grootste spelers op het gebied van ontwikkelingshulp, wil dat kinderen in ontwikkelingslanden gezond zijn en onderwijs krijgen. World Vision wil dat elk kind tot bloei komt en dat kinderen opgroeien in een veilige leefomgeving waar ze liefde ervaren en doorgeven. Samen met de familie werkt World Vision aan duurzame vooruitgang. World Vision werkt in bijna 100 landen in nauwe samenwerking met lokale en internationale organisaties. Jaarlijks bereikt de organisatie 100 miljoen mensen met duurzame ontwikkeling en noodhulp.

Over DSM
Koninklijke DSM N.V. is een mondiale onderneming die vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en materialen. Door zijn unieke competenties in Life Sciences en Materials Sciences met elkaar te verbinden bewerkstelligt DSM economische welvaart, milieuverbetering en maatschappelijke vooruitgang en creëert daarmee duurzame waarde voor al zijn stakeholders. DSM ontwikkelt innovatieve oplossingen voor voeding, bescherming en prestatieverbetering in wereldwijde markten zoals voeding en voedingssupplementen, persoonlijke verzorging, diervoeder, geneesmiddelen, medische materialen, auto’s, verf, elektrotechniek en elektronica, life protection, alternatieve energie en biogebaseerde materialen. DSM’s 23.500 werknemers realiseren een netto jaaromzet van circa € 9 miljard. DSM is genoteerd aan NYSE Euronext.