Aviko heeft zich aangesloten bij het #MovetoMinus15-initiatief, dat de standaardtemperatuur voor diepvriesproducten aanpast van -18°C naar -15°C. Deze kleine verandering kan wereldwijd een grote impact hebben. Door deel te nemen aan deze internationale coalitie, kan Aviko samen met andere grote bedrijven in pilots onderzoeken wat wel en niet mogelijk is op dit gebied. Dit draagt bij aan een duurzamere voedselketen. Samen werken ze aan innovatieve oplossingen die energie besparen en de impact op het klimaat verkleinen.

Belangrijke voordelen van deze aanpassing:

  • 17,7 miljoen ton CO₂-reductie per jaar, wat vergelijkbaar is met de uitstoot van 3,8 miljoen auto’s.
  • 5 tot 7% minder energieverbruik in de koudeketen.
  • Lagere kosten, zonder concessies te doen aan voedselveiligheid.

Anouk Wentink, Sustainability Manager bij Aviko, zegt: “Als onderdeel van onze strategie willen we onze CO2-emissies in de keten vóór 2030 aanzienlijk verlagen. Samenwerking is hierin cruciaal en het Move 2 minus 15-initiatief sluit goed aan bij onze doelstellingen om te zoeken naar mogelijkheden voor CO2-besparing in de keten.”

Foto: Aviko-vrieshuis in Steenderen