De groei van elektromobiliteit maakt het belang om hoogspanningsbatterijen te recyclen steeds groter. Nadat BMW Brilliance Automotive Joint Venture (BBA) in China in 2022 succesvol een gesloten kringloopsysteem voor het hergebruik van grondstoffen uit hoogspanningsbatterijen had gelanceerd, heeft BMW Group nu weer een mijlpaal bereikt. Op 1 november 2024 introduceerde BMW Group een Europees partnerschap met SK tes, een toonaangevende aanbieder van innovatieve technologische levenscyclusoplossingen. Het speciale recyclingproces wint kobalt, nikkel en lithium terug uit gebruikte batterijen, voordat deze weer in de productieketen worden gebracht voor nieuwe batterijen. Dit gesloten kringloopsysteem zal zich naar verwachting al in 2026 uitbreiden naar de VS-Mexico-Canada-regio.
Het langetermijnpartnerschap met SK tes stelt BMW Group in staat om rechtstreeks betrokken te zijn bij de praktische recyclingprocessen, waardoor zij waardevolle inzichten kan terugkoppelen naar de ontwikkelingsafdelingen. Voortaan worden hoogspanningsbatterijen uit ontwikkeling, productie en markten van BMW Group in Europa die niet meer bruikbaar zijn, afgeleverd bij SK tes als eerste stap naar een effectieve en duurzame circulaire economie voor batterijen. SK tes zet de oude batterijen vervolgens om in hoogwaardige metalen die kunnen worden heringevoerd in de batterijproductie. In dit proces worden de batterijen mechanisch versnipperd, waarbij de metalen worden geconcentreerd tot een materiaal genaamd ‘black mass’. De waardevolle materialen, namelijk nikkel, lithium en kobalt, worden vervolgens teruggewonnen in een zeer effectief chemisch proces, hydrometallurgie genoemd. Deze secundaire grondstoffen zullen onder andere worden gebruikt voor de nieuwe GEN 6-aandrijflijn.
“Partnerschappen als deze vergroten onze efficiëntie op het gebied van de circulaire economie. In het gesloten kringloopproces profiteren alle partners wederzijds van hun ervaringen,” zegt Jörg Lederbauer, Vice President Circular Economy, Spare Parts Supply High Voltage Battery and Electric Powertrain bij BMW AG.
Het batterijrecyclingproces van SK tes heeft wereldwijd talrijke duurzaamheids- en innovatieprijzen gewonnen – van de Sustainability Service of the Year van Business Intelligence Group tot de Apex Award van het UN Global Compact.
Circulaire economie bij BMW Group
“De bevordering van de circulaire economie is een belangrijk strategisch thema voor BMW Group. De ontwikkeling van recyclebare producten, de verhoging van secundaire materialen in onze componenten en het sluiten van kringlopen spelen een even belangrijke rol,” zegt Nadine Philipp, Vice President Sustainability Supplier Network bij BMW AG. “En door middel van de circulaire economie vergroten we ook onze veerkracht in de toeleveringsketens.”
BMW Group volgt de basisprincipes van RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE en RE:CYCLE in de zin van een behoud van hulpbronnen als het gaat om de circulaire economie. Van auto-ontwerp en -productie tot recycling en hergebruik: alles is erop gericht ervoor te zorgen dat BMW modellen aan het einde van hun levensduur een bron van grondstoffen worden voor nieuwe auto’s. Een voorbeeld hiervan is het Recycling and Dismantling Centre van BMW Group. In de afgelopen 30 jaar heeft het centrum processen ontwikkeld en in de praktijk gebracht, waarmee belangrijke vooruitgang is geboekt in onderdelen- en materiaalrecycling.