Meer dan 25 voetbalvelden aan voedselafval redden van de afvalbak? Dat klinkt indrukwekkend, en dat is precies de impact die Orbisk in de afgelopen jaren heeft gerealiseerd. Orbisk, een innovatieve Nederlandse scaleup, pakt deze ineffi ciëntie aan met AI-technologie en heeft bijna 2 miljoen kilo voedsel gered van de afvalbak. Voedselverspilling is verantwoordelijk voor meer dan een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het terugdringen van voedselverspilling behoort tot de meest effectieve strategieën om klimaatverandering tegen te gaan.

Impact van de Orbi

In 2024 heeft Orbisk aanzienlijke vooruitgang geboekt in de wereldwijde strijd tegen voedselverspilling. Dankzij de ‘Orbi’, een geavanceerde AI-gedreven voedselafvalmonitor waarmee keukens hun voedselafval kunnen registreren, heeft Orbisk een indrukwekkende prestatie geleverd door samen met hun klanten meer dan 1,2 miljoen kilo voedsel te besparen: een stijging van maar liefst 182% ten opzichte van de ruim 400 ton in 2023. Deze inspanningen hebben geleid tot een reductie van meer dan 2,9 miljoen kilo CO2-uitstoot in slechts een jaar tijd. Deze resultaten tonen het enorme besparingspotentieel binnen de foodservice-industrie aan.

Sinds de oprichting van Orbisk bijna zes jaar geleden, heeft Orbisk een uitzonderlijke prestatie geleverd. In totaal is er meer dan 1,9 miljoen kilo voedsel gered van de afvalbak en daarmee meer dan 6,2 miljoen kilogram CO2-uitstoot bespaard. Dat komt neer op 4.405.188 maaltijden en een CO2-besparing die vergelijkbaar is met de uitstoot van een auto die 694 keer rond de aarde rijdt.

Ambitieuze plannen voor de toekomst

Het afgelopen jaar is Orbisk mooie nieuwe samenwerkingen aangegaan met onder andere hotelketens en cruiseschepen, heeft ze haar activiteiten uitgebreid naar 42 landen en heeft Orbisk op de valreep van het jaar meer dan €8 miljoen opgehaald in een Series A-fi nancieringsronde. Dit is nog maar het begin van de strijd die Orbisk is aangegaan om voedselverspilling wereldwijd uiteindelijk naar nul te krijgen.

Olaf van der Veen, CEO en co-founder van Orbisk, vertelt: “Als we vooruitkijken naar 2025, is het ons doel om Orbisk te transformeren tot een wereldwijde beweging die echt impact maakt. Ons plan is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om samen met ons voedselverspilling volledig te elimineren, zodat we tegen 2029 onze ambitieuze doelstelling hebben bereikt: het redden van 2 miljard kilogram voedsel. Onze missie is duidelijk: ervoor zorgen dat élk ingrediënt op een bord belandt en níet in de afvalbak. Daardoor besparen we naast voedsel ook andere waardevolle middelen zoals land, water, energie en arbeidskrachten.”

Orbisk is al goed op weg om deze ambitieuze plannen uit te voeren. Afgelopen jaar is er een monitor geïntroduceerd die zonder weegschaal maar met behulp van AI het gewicht van het voedselafval kan bepalen. “Deze innovatie zorgt ervoor dat de monitor breder kan worden ingezet, bijvoorbeeld ook op zee en in de lucht. Dit gaat ons helpen om op grotere schaal impact te maken”, aldus Van der Veen.