MVO Nederland introduceert met Radboud Universiteit, Radboudumc en de HAN het Broodje Nijmegen. Dit broodje bevat ingrediënten van lokale, natuurlijke boeren. “Deze landbouwtransitie op een broodje, zoals wij hem al noemen, levert een concrete bijdrage aan onze natuur. Bovendien laat het inkopers én consumenten zien wat er mogelijk is als je samenwerkt”, aldus Ankie van Wersch, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

Het recept van Broodje Nijmegen is ontwikkeld door de koks van de Radboud Universiteit in samenwerking met Paul Weijers, souschef van het met een groene Michelinster bekroonde restaurant De Nieuwe Winkel. Broodje Nijmegen is volledig plantaardig en combineert onder meer ingelegde groente, frisse biologische waterkers en kruidige muhammara op robuust brood, gemaakt van regeneratief graan. Inkopers bestellen het volledige broodje eenvoudig op de website van distributeur Oregional. Dit vergroot de schaalbaarheid van het initiatief. MVO Nederland bracht de samenwerking tot stand, waardoor duurzame vraag en aanbod elkaar vonden.

“Met Broodje Nijmegen maken we de landbouwtransitie tastbaar”, zegt Ankie van Wersch, directeur-bestuurder van MVO Nederland. “We herstellen biodiversiteit, geven boeren een eerlijke prijs en brengen consumenten en inkopers dichter bij de oorsprong van hun voedsel. Dit broodje laat zien dat duurzaam ondernemen kan beginnen met iets kleins als een lunch.”

Ambitie en toekomst

Broodje Nijmegen is een volgende stap in het landelijke MVO Nederland-project Broodje Natuurlijk, waar inmiddels twee broodjes onder vallen. De eerste variant, Broodje Utrecht, is al meer dan 30.000 keer verkocht. En de ambitie reikt ver – later dit jaar volgen Broodjes Amsterdam en Rotterdam. Er staan ook nieuwe smaken in de planning. Ondertussen blijft MVO Nederland nieuwe afnemers voor Broodje Nijmegen en Utrecht mobiliseren. Het doel blijft hetzelfde: lokaal en natuurlijk eten toegankelijker maken en duurzame marktgroei voor ondernemers in de agrifoodsector stimuleren.