Ook als bedrijf kun je niet zonder energielevering om te kunnen functioneren, en ook als bedrijf heb je te maken met energiecontracten die tegen het einde van hun looptijd lopen of die zelfs als gepasseerd zijn. Dat betekent dat je de mogelijkheid hebt om een nieuw, hopelijk gunstiger contract af te sluiten voor je bedrijf. Waar moet je op letten als je een nieuw energiecontract gaat afsluiten voor je bedrijf?
Kort of lang, vast of variabel?
Bedenk voor jezelf of je de tarieven vast wilt leggen omdat je vermoed dat de prijzen alleen maar gaan stijgen, of dat je variabele tarieven wilt omdat je vermoed dat ze nog wel eens zouden kunnen gaan dalen. Dit is doorgaans een gok, en daarom is het ook belangrijk om goed na te denken over voor hoe lang je een contract wilt afsluiten.
Kies voor groene energie
Duurzaam ondernemen betekent ook dat je moet opletten wanneer je een nieuw energiecontract afsluit. Want het kan om 100 procent groene energie gaan, maar het kan ook om (deels) ‘grijze’ stroom gaan. Kijk verder dan je neus lang is en controleer als je kunt ook de herkomst: wordt de energie lokaal opgewekt via windmolens, zonne-energie of biomassa, zodat je ook meteen lokale initiatieven kunt ondersteunen, of is het ‘sjoemelstroom’ die alleen op papier duurzaam lijkt? Je kunt hierbij ook letten op certificering, zoals het Groenverklaring-label.
Let op zakelijke voordelen
Als bedrijf kun je mogelijk profiteren van zakelijke voordelen bij een energiecontract. Sommige contracten bieden bijvoorbeeld korting bij grootverbruik of advies over energiebesparing. Mogelijk biedt de energieleverancier zelfs ook ondersteuning biedt bij het verduurzamen van je bedrijf. Het is immers zonder om de eventuele voordelen die je als zakelijke klant hebt niet te benutten.
Kijk naar combinaties met eigen opwekking van stroom
Als je zelf energie opwekt, wat in de meeste gevallen door middel van zonnepanelen zal zijn, let dan goed op de voorwaarden rondom teruglevering van stroom die je niet zelf verbruikt. Helaas wordt de salderingsregeling per 2027 in één keer stopgezet, wat een aanzienlijk verschil kan maken op de energierekening. Kies daarom voor een contract dat wel gunstige tarieven voor teruggeleverde stroom biedt. Ook goed om op te letten: sommige leveranciers bieden batterijsystemen of andere oplossingen om de overtollige energie die je produceert op te slaan voor later gebruik.
Houd rekening met je toekomstige plannen
Als zakelijke partij, zeker als je een contract voor meerdere jaren afsluit, is het belangrijk om vooruit te kijken. Want als jij plannen hebt om in de toekomst uit te breiden of te verduurzamen, dan moet je nu kiezen voor een flexibel contract dat daarvoor ruimte biedt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken zoals meer elektriciteit voor elektrische bedrijfsauto’s of het aansluiten van (extra) zonnepanelen.
Natuurlijk is de tijd die je aan het uitzoeken van een nieuw energiecontract moet besteden tijd die je waarschijnlijk het liefst aan iets productievers had besteed. Gelukkig hoef je je er dan ook niet al te vaak mee bezig te houden. Maar als de tijd wel aangebroken is, ga er dan wel echt even voorzitten. Het is een belangrijk onderwerp met financiële consequenties en waarbij je ook je bedrijfsplannen in overweging moet nemen. Uiteindelijk ben je blij als na een gedegen studie de juiste keuze hebt gemaakt.