Het is weer bijna het einde van het jaar. Tijd om de balans op te maken wat het meest gelezen nieuws is op het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen (www.duurzaam-ondernemen.nl). Het meest gelezen nieuwsbericht in 2024 is het nieuwsbericht over de introductie van Planetpod, de eerste in Nederland ontwikkelde AI-thuisbatterij. Op plaats 2 staat het bericht over de lancering van de Nymo door Solyx Energy waarmee je van een boiler een slimme WaterAccu maakt. Het nieuwsbericht over een internationaal onderzoek naar de bedrijven met de grootste fossiele uitstoot sinds het Parijs Klimaatakkoord staat op de derde plaats.

1. Ondernemende broers onthullen eerste Nederlandse AI-thuisbatterij

De broers Roel (29) en Maurice van der Ende (26) onthullen vandaag Planetpod , de eerste in Nederland ontwikkelde AI-thuisbatterij. De compacte thuisbatterij, gemaakt van gerecycled materiaal, kan zonne-energie opslaan en leveren aan het huis wanneer het nodig is. Dankzij het zelflerende algoritme laadt de batterij op met goedkope stroom en verkoopt dit automatisch met winst. De Utrechtse startup wil met hun uitvinding de markt voor thuisbatterijen veroveren en bijdragen aan het oplossen van de klimaatcrisis en de verspilling van grondstoffen.

2. Solyx Energy lanceert de Nymo, waarmee je van een boiler een slimme WaterAccu maakt

Gemiddeld gebruiken huishoudens slechts 31% van hun opgewekte zonne-energie. De rest van de opwek wordt teruggeleverd aan het net. Dat is niet alleen zonde van de duurzaam opgewekte energie, het kost huishoudens tegenwoordig geld: terugleverkosten zijn ondertussen ingevoerd alle Nederlandse energieleveranciers. Het moge duidelijk zijn dat het gunstig is het eigen gebruik van zonne-energie te verhogen. Maar hoe? Solyx Energy lanceert de Nymo, waarmee je van een boiler een slimme WaterAccu maakt.

3. 57 bedrijven zijn verantwoordelijk voor 80% van de wereldwijde fossiele CO2-uitstoot sinds Parijs Klimaatakkoord

Een nieuw rapport van InfluenceMap met behulp van de Carbon Majors database kwantificeert de bijdrage van ’s werelds grootste olie-, gas-, steenkool-, en cementproducenten aan de wereldwijde uitstoot van koolstof, die de belangrijkste oorzaak is van klimaatverandering. Dit rapport laat zien dat het grootste deel van de wereldwijde CO2-uitstoot sinds het Akkoord van Parijs kan worden herleid tot een kleine groep van grote uitstoters die hun productie niet verminderen. Deze 57 bedrijfs- en staatsentiteiten zijn verantwoordelijk voor 80% van de CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen en cement van 2016 tot 2022. Producenten in nationale staten zijn goed voor 38% van de emissies in de database sinds het Klimaatakkoord van Parijs, terwijl staatsbedrijven goed zijn voor 37% en beursgenoteerde voor 25%.

4. Baristina, een nieuwe baanbrekende espressomachine van Philips, maakt echte espresso bij jou thuis makkelijk en duurzamer

Met de lancering van de Baristina van Philips wordt een nieuwe koffiebeweging in gang gezet. De nieuwe espressomachine maakt kwaliteitskoffie met verse bonen eenvoudig en toegankelijk voor iedereen, zonder complexiteit. Baristina is tevens ontwikkeld met oog voor duurzaamheid – van de materialen die zijn gebruikt tot de manier van koffiezetten zonder complexiteit.

5. Solarwatt en BMW introduceren innovatieve thuisbatterij voor energieonafhankelijkheid

Solarwatt, producent van hoogwaardig glas-glas zonnepanelen, heeft een reeks innovatieve producten gelanceerd die de manier waarop consumenten zonne-energie gebruiken, zullen veranderen. Deze nieuwe oplossingen zijn ontworpen om het rendement van zonnepanelen te verhogen en de afhankelijkheid van energieleveranciers te verminderen. Solarwatt heeft onder andere samengewerkt met BMW om geavanceerde technologieën te ontwikkelen die de efficiëntie van zonne-energie maximaliseren.

6. Quatt verlaagt drempel voor elektrische warmtepomp

De Amsterdamse scale-up Quatt presenteert op 11 januari de plannen voor de All Electric. Dankzij de toevoeging van een warmtebatterij als extra module verandert de hybride warmtepomp van de onderneming in een volledig elektrische waterpomp. Het volledig elektrische systeem, inclusief hybride warmtepomp, gaat in totaal zo’n 7900 euro kosten, terwijl consumenten voor de aanschaf van een elektrische warmtepomp van andere partijen nu nog tot twee keer zo veel kwijt zijn.

7. De Duurzame Troonrede 2024 door Kees Klomp: ‘Hoop Is Een Werkwoord’

Op Duurzame Dinsdag, 3 september, sprak Kees Klomp de ‘Duurzame Troonrede 2024’ uit in Nieuwspoort te Den Haag.

8. McDonald’s introduceert duurzame Happy Meal speeltjes in samenwerking met Playmobil

Vanaf donderdag 18 april kunnen gasten van McDonald’s bij het Happy Meal kiezen voor een speeltje van Playmobil Wiltopia. Deze speeltjes zijn onderdeel van de eerste duurzame lijn van Playmobil, volledig gebouwd rondom de natuur en wilde dieren. Voor het eerst zijn de speeltjes in het Happy Meal gemaakt van PE Plastic, op een duurzame manier vervaardigd uit suikerriet. Dit maakt ze niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook gemakkelijk te recyclen.

9. Vleesverkoop supermarkten maakt duikvlucht

Sinds 2020 is de verkoop van vlees in supermarkten met 16,4 procent gedaald, concludeert Wakker Dier uit verkoopdata van Circana. In 2023 verkochten supermarkten 2,3 procent minder vlees dan het jaar ervoor. “Veel consumenten eten al minder vlees en ook de meeste supermarkten zetten nu in op meer plantaardig. Dat telt inmiddels aardig op,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.

10. Greenpeace voert actie op Zuidas tegen voortdurende “cowboy”-praktijken van Rabobank

“WANTED: ceo Rabobank wegens natuurschade in Brazilië.” Die boodschap, vergezeld van een portret van ceo Stefaan Decraene afgebeeld als cowboy, prijkt vanmorgen op een enorm spandoek op de Zuidas. Greenpeace-klimmers bevestigden het spandoek aan de 95 meter hoge Vinoly-toren, waarbij ze Rabobank verantwoordelijk houden voor tien miljard euro aan natuurschade in Brazilië, veroorzaakt door hun financiering tussen 2000 en 2024.