De Verenigde Naties voorspellen dat in 2050 meer dan 6 miljard mensen – 75% van de wereldbevolking – te maken zullen hebben met waterschaarste. Voldoende financiering in deze zwaar ondergewaardeerde investeringsmarkt kan het tij keren. Dutch Clean Tech, de grootste investeringsmaatschappij in waterprojecten van Nederland, laat tijdens de Masters Expo (12-16 december) met hologramtechnologie zien hoe waterinvesteringen niet alleen noodzakelijk, maar ook rendabel zijn.

Oplossingen voor ontoegankelijke investeringen in ontwikkelingslanden

Momenteel hebben 2,2 miljard mensen geen toegang tot schoon drinkwater en 4,1 miljard mensen zonder sanitaire basisvoorzieningen leven. Dit leidt tot 40% van de ziekenhuisopnames wereldwijd en jaarlijks 3 miljoen sterfgevallen.

Met een missie om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot schoon water en waterschaarste in 2050 tegen te gaan, heeft Dutch Clean Tech innovatieve oplossingen ontwikkeld voor de productie en distributie van drinkwater en de behandeling van rioolwater.

Een van de grootste uitdagingen om deze missie te realiseren is een gebrek aan financiering. Moderne waterzuiveringsinstallaties vragen om grote investeringen, variërend van €1 miljoen voor een dorp met 2.000 inwoners tot €87 miljoen voor een stad met een miljoen inwoners. Dit zijn bedragen die vaak onhaalbaar zijn voor lokale overheden in ontwikkelingslanden, maar in Nederland overvloedig beschikbaar zijn. Dutch Clean Tech bedacht hiervoor een unieke oplossing: het eerste water economy-sharing model ter wereld.

Direct toegang tot schoon water door voorschot investeerders

Nederlandse particuliere en professionele investeerders financieren de benodigde drinkwater- en rioolwaterzuiveringsinstallaties. Lokale overheden en private organisaties in gebieden met waterschaarste betalen vervolgens voor het gebruik, waarmee ze de leningen aflossen. Investeerders behalen zo een aantrekkelijk rendement van ongeveer 9% per jaar, terwijl lokale gemeenschappen toegang krijgen tot schaalbare en modulaire oplossingen voor schoon water. Daarnaast stimuleert Dutch Clean Tech de lokale economie door samen te werken met regionale aannemers voor de bouw en het onderhoud van de installaties.

Waardevolle én rendabele investering

Het innovatieve businessmodel van Dutch Clean Tech heeft geleid tot indrukwekkende groei: van $5 miljoen in 2020 naar $30 miljoen in 2024. Het bedrijf heeft al ruim 300 investeerders aan zich gebonden. Deze financiering heeft geleid tot onder meer een project met Agrogen, de grootste kunstmestproducent van Mexico om het grondwater te behandelen en zo geschikt te maken voor productieprocessen. Ook voorzien de waterzuiveringsinstallaties van Dutch Clean Tech inmiddels meer dan een miljoen mensen van schoon drinkwater in Guatemala.

Met $600 miljoen aan projecten in de pijplijn en $40 miljoen aan getekende contracten hoopt Dutch Clean Tech binnen drie tot vijf jaar naar de beurs te gaan. Dit biedt nieuwe kansen om internationale investeerders aan te trekken en de impact te vergroten.

Volgens het ‘Business Insight Report’ zal water tegen 2050 ruwe olie voorbijstreven als meest gevraagde grondstof. De waarde van de watermarkt, momenteel $270 miljard, wordt in 2030 geschat op $580 miljard.

Sander Pielkenrood, CEO van Dutch Clean Tech: “Water is de enige grondstof waar we niet zonder kunnen. Niet alleen voor ons eigen voortbestaan, maar ook voor industrieën wereldwijd. Zelfs digitale innovaties, zoals AI, ‘consumeren’ enorme hoeveelheden water. Het is cruciaal dat investeerders zich bewust worden van deze realiteit. Investeren in water betekent niet alleen bijdragen aan een betere wereld, maar ook een aantrekkelijk rendement behalen.”

Een boodschap met impact door hologramtechnologie

Tijdens de Masters Expo, van 12 tot en met 16 december in de RAI Amsterdam, presenteert Dutch Clean Tech haar visie met behulp van hologramtechnologie. Bezoekers van de beurs kunnen een interactieve ‘deep frame’ tunnel betreden, waarin de harde feiten over wereldwijde waterschaarste worden gepresenteerd. Daarnaast toont de installatie de reis die vervuild water aflegt om uiteindelijk weer als schoon drink- en sanitair water te worden gebruikt.

Met deze innovatieve presentatie wil Dutch Clean Tech niet alleen bewustzijn creëren, maar ook haar sterke groei voortzetten en investeerders overtuigen van de waarde en noodzaak van waterinvesteringen.