Icopal heeft het aandeel gerecyclede grondstoffen bij de productie van dakbedekking voor platte daken nog verder verhoogd. Voor zowel de inlage, het bindmiddel als de vulstoffen wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van herwonnen materialen uit polymeren, bitumen, asfalt en PET-flessen. Een audit van certificeringsinstelling SGS INTRON Certificatie B.V. op de APP top- en onderlagen Eshagum en Eshabase toont aan dat een compleet daksysteem voor 45% uit herwonnen grondstoffen bestaat en een individuele onderlaag voor 49%. Het certificaat voor deze producten werd woensdag 27 november uitgereikt. Icopal streeft ernaar haar producten nog verder te verduurzamen.

Volgens Igor La Vos, Sales & Marketing Director BMI Benelux, neemt de vraag naar duurzame bouwmaterialen steeds meer toe. “De overheid zet stevig in op duurzaamheid. Zorgvuldig omgaan met grondstoffen en het hergebruik daarvan is heel belangrijk. We zijn al jaren actief op dat gebied en hebben nu weer een belangrijke stap gezet op onze productielocatie in Groningen. Door het aandeel herwonnen materiaal in onze dakbanen nog verder te verhogen, verlagen we onze CO2 footprint en dragen we bij aan het leggen van duurzamere daken. Dat is goed voor het milieu én goed voor de bouwsector, want dankzij de certificering hebben onze klanten, de dakdekkers, een streepje vóór bij inschrijvingen.”

Integrale aanpak

Voor de realisatie van het project werd uit betrokken afdelingen binnen BMI een multidisciplinair team samengesteld. Productie- en plantmanagement, het Technical Center, Inkoop en Marketing waren vertegenwoordigd. Volgens Camille van Emstede, Portfolio Manager Flat Roofing bij BMI Icopal Benelux, was het noodzakelijk dit project integraal aan te pakken. “Het vervangen van grondstoffen door gerecyclede en biobased materialen lijkt een simpele aanpassing maar zo’n proces moet door de hele organisatie gedragen worden. Temeer daar we de ambitie hadden om dit voor ons hele portfolio te laten gelden. Want daarmee maken we écht positieve impact op het milieu. Alle producten van onze productielocatie in Groningen hebben nu een verhoogde ‘recycled content’. En dat heeft dus geresulteerd in de certificering van SGS INTRON Certificatie B.V. op de APP top- en onderlagen van Eshagum en Eshabase. We kunnen nu een compleet dakbedekkingssysteem van top- en onderlaag leveren dat voor 45% vervaardigd is van herwonnen grondstoffen. En een individuele onderlaag die zelfs voor 49% van gerecycled materiaal is.”

Aandeel gerecyclede content nog verder verhogen

“Voor onze productielocatie betekent deze aanpak een grotere toekomstbestendigheid”, zegt Herman Boersma, Plant Manager van de productielocatie in Groningen. “Duurzamer produceren heeft al jaren onze aandacht. En het is fijn dat we onze klanten nu een aantal duurzame dakbanen aan kunnen bieden met een echte meerwaarde.” Hans Aerts, Director Mod. Bitumen Technology van het BMI Technical Center, geeft aan dat circulariteit de hoogste prioriteit heeft. “Doel is om de gerecyclede content van al onze producten steeds verder te verhogen. De gehele keten begint bij het gebruik van de juiste grondstoffen die teruggehaald worden uit de markt voor de productie van onze dakbanen. Dit zijn onder andere gebruikte polymeren, bitumen, asfalt, en PET-flessen. Inkoop speelt daarbij een belangrijke rol. En ook onze klanten kunnen een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld door het terughalen van gebruikte bitumineuze dakbedekkingen bij renovatieprojecten.”

Certificering bewijst de duurzaamheid

SGS INTRON Certificatie B.V. heeft bij Icopal in Groningen het productieproces nauwkeurig onderzocht. Marco de Kok, Certification Expert Industries en Environment bij het bedrijf, geeft aan dat hierbij niet alleen de feitelijke productie wordt beoordeeld maar ook de gebruikte grondstoffen. “We kijken naar de herkomst van deze grondstoffen, of deze grondstoffen voldoen aan de definities voor recycled materiaal en of deze gerecycelde grondstoffen consistent in de juiste hoeveelheden worden toegepast bij elke productie van de gecertificeerde eindproducten. Dankzij dit proces hebben de afnemers de zekerheid dat het aandeel herwonnen grondstoffen, zoals vermeld op het certificaat, altijd in deze dakbedekking aanwezig is. Dit is essentieel voor een bouwsector waar de noodzaak om duurzaam te bouwen steeds meer wordt ingezien. Icopal zet duidelijke stappen richting verdere verduurzaming. Hun aanpak is een inspirerend voorbeeld voor de bouwindustrie.”

Foto: Overhandiging van de certificering. Van links naar rechts: Hans Aerts, Director Mod. Bitumen Technology BMI Group, Igor La Vos, Sales & Marketing Director BMI Benelux, Marco de Kok, Certification Expert Industries en Environment SGS INTRON Certificatie, Herman Boersma, Plant Manager Icopal Groningen.