De natuur laten groeien in de leefomgeving in Nederland is haalbaar én levert maatschappelijk en economisch rendement op. Dit is te lezen in het ‘Investeringsperspectief Natuurinclusief’ dat vandaag wordt overhandigd aan Jannemarie de Jonge, Ambassadeur Collectief Natuurinclusief. Over de vraag hoe investeringen in natuur zich – op korte en lange termijn – uitbetalen, boog Collectief Natuurinclusief zich de afgelopen periode. De voornaamste conclusie: de benodigde investering is relatief bescheiden, de maatschappelijke winst is groot en de kansen liggen voor het oprapen. Iedere euro die we nu besteden aan natuur, betaalt zich wel 8 tot 38 keer uit. De kansen en aanbevelingen zijn hier te lezen, inclusief een overzicht van investeringsmogelijkheden en interventies, waaronder financiële bijdragen, regelgeving en normering.
Natuur is geen kostenpost, maar een investering
Natuur wordt vaak gezien als een kostenpost, maar onderzoek toont aan dat investeren in natuur niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor onze directe leefomgeving, economie en samenleving. Vroege investeringen voorkomen oplopende maatschappelijke kosten, zoals blijkt uit het Nederlandse programma ‘Ruimte voor de Rivier’, waar natuur als buffer tegen overstromingen fungeert. Dit soort investeringen helpt kosten voor waterbeheer en biodiversiteitsschade te beperken. Daarnaast is 75% van de Europese bedrijven afhankelijk van ecosysteemdiensten en in Nederland schat het CBS de waarde van deze diensten op minstens €869 miljard (CBS, 2018). Jannemarie de Jonge, Ambassadeur Collectief Natuurinclusief: “Als het Investeringsperspectief ons één ding duidelijk maakt, dan is het dat investeren in natuur loont. Dit is hét moment om deze kans te benutten en natuur centraal te stellen in onze woon-, werk- en recreatieomgeving. Dit verrijkt niet alleen onze leefomgeving, maar helpt ook bij andere maatschappelijke opgaven zoals waterveiligheid en klimaatadaptatie. Een natuurinclusieve aanpak betekent een betere kwaliteit van leven voor mens, plant en dier. De cijfers laten zien: het is een haalbare opgave en vooral een kwestie van slimmer samenwerken en bestaande successen opschalen.”
De kracht van het collectief
Collectief Natuurinclusief is een samenwerkingsverband van private partijen en overheden, individuen en organisaties die zich inzetten voor een natuurinclusieve samenleving, waarin natuur en biodiversiteit onlosmakelijk verbonden zijn met onze leefomgeving en economie. Om de slagkracht en impact te vergroten, richt het collectief zich op de volgende tien domeinen: bouw, infrastructuur, gezondheid, landbouw, vrijetijdseconomie, financiële sector, water, energie, onderwijs en bedrijventerreinen. Onno Dwars, CEO Ballast Nedam Development: “Het Investeringsperspectief Natuurinclusief toont het belang om partijen te verbinden, activeren en samen te werken aan de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Door natuurinclusiviteit vanuit een overkoepelend perspectief als kader en kans te stellen, ontstaat ruimte voor impactvolle ideeën. Samenwerkingen tussen verschillende sectoren en domeinen worden op die manier tastbaar en leiden tot concrete projecten en gebiedsgerichte initiatieven. Door de geldstromen hier vervolgens op in te richten, groeit niet alleen de ecologische maar ook de economische waarde.”
Foto credits: Collectief Natuurinclusief