De Europese Commissie heeft een reeks veelgestelde vragen (FAQ’s) gepubliceerd om belanghebbenden te ondersteunen bij de implementatie van de EU Taxonomie, een classificatiesysteem voor duurzame economische activiteiten. De publicatie, die tot doel heeft de taxonomie gebruiksvriendelijker te maken, maakt deel uit van de vereenvoudigingsagenda van de Commissie en haar inspanningen om de administratieve lasten voor bedrijven die het EU-kader voor duurzame financiering toepassen, te verminderen.

De FAQ’s bieden technische verduidelijkingen met betrekking tot verschillende elementen van de EU-taxonomie. Ze behandelen onder andere de toepassing van algemene taxonomievereisten en technische screeningcriteria voor specifieke activiteiten die zijn opgenomen in de Taxonomy Climate and Environmental Delegated Acts. Ze behandelen ook de generieke ‘do no significant harm’-criteria (DNSH) die ervoor zorgen dat economische activiteiten die bijdragen aan een van de milieudoelstellingen die zijn uiteengezet in de Taxonomy Regulation, geen aanzienlijke schade toebrengen aan een van de andere milieudoelstellingen. Bovendien verduidelijken de FAQ’s de rapportageverplichtingen voor activiteiten die vallen onder de Climate Delegated Act en de Environmental Delegated Act.

Commissaris voor Financiële Diensten, Financiële Stabiliteit en Kapitaalmarktenunie, Mairead McGuinness, zei: “De EU-taxonomie biedt investeerders een gemeenschappelijk inzicht in de milieueffecten van hun investeringen en begeleidt tegelijkertijd de inspanningen van bedrijven voor een duurzame transitie. Onze focus ligt nu op het verbeteren van de bruikbaarheid van het kader en deze FAQ’s zullen bedrijven helpen bij het toepassen van de taxonomie”.

De EU-taxonomie is een hoeksteen van het duurzame financieringskader van de EU en een belangrijk instrument voor markttransparantie. Het helpt investeringen te richten op de economische activiteiten die het meest nodig zijn voor de transitie, in lijn met de doelstellingen van de Europese Green Deal. Meer informatie over de EU-taxonomie is te vinden op de website van de Commissie, evenals op de EU-taxonomie-navigator en op dit factsheet over de toepassing van het kader in de praktijk.