Sportbedrijf PUMA maakt deel uit van het multi-brand consortium dat ’s werelds eerste kledingstuk onthulde dat volledig is gemaakt van textielafval door gebruik te maken van een nieuwe biorecyclingtechnologie die is ontwikkeld door het Franse bedrijf CARBIOS. Het consortium, waartoe Patagonia, PVH en Salomon behoren, is van plan om op aardolie gebaseerde materialen te vervangen door textielafval. Daarmee kan de afvalberg op stortplaatsen worden verminderd en de CO2-uitstoot worden verlaagd.

Het project creëerde een effen wit T-shirt, dat is gemaakt van gemengd en gekleurd textielafval. Door gebruik te maken van de biorecyclingtechnologie van CARBIOS, werd het polyester afgebroken met behulp van enzymen tot zijn fundamentele bouwstenen om biogerecycled polyester te produceren. De kwaliteit van het gerecyclede textiel is vergelijkbaar met op olie gebaseerd nieuw polyester.

“PUMA’s wens is dat 100% van ons polyester afkomstig is van textielafval. De aankondiging van vandaag is een belangrijke mijlpaal om dit te bereiken en onze industrie meer circulair te maken”, aldus Anne-Laure Descours, Chief Sourcing Officer bij PUMA. “We moeten nu samenwerken om ervoor te zorgen dat we deze technologie kunnen opschalen om de grootst mogelijke impact te maken. We zijn verheugd om deel uit te maken van deze doorbraak en nieuwe normen te stellen voor vezel-tot-vezelrecycling.”

Het doel van het consortium is om gezamenlijk de verschuiving van de textielindustrie naar een circulaire economie te bevorderen door de enzymatische depolymerisatietechnologie van CARBIOS te ontwikkelen en te industrialiseren om 100% “vezel-tot-vezel”-recycling te bereiken. Op die manier kan aardolie worden vervangen door textielafval als grondstof voor de productie van polyestertextiel. Deze textielsoorten kunnen opnieuw grondstoffen worden, waardoor een circulaire economie wordt gevoed met het extra voordeel van een lagere CO2-voetafdruk en het vermijden van afval dat op stortplaatsen of in verbrandingsovens belandt.

“Het ziet er misschien uit als een gewoon T-shirt, maar vergis je niet, de technologie erachter is buitengewoon”, aldus CARBIOS CEO Emmanuel Ladent. “Het bereiken van “vezel-tot-vezel”-recycling is een technologische prestatie. CARBIOS had het niet alleen kunnen doen, dus dankzij de samenwerking met onze consortiumpartners hebben we samen veel technische hindernissen overwonnen om ’s werelds eerste enzymatisch gerecyclede T-shirt te produceren dat volledig is gemaakt van biogerecyclede vezels.”

Momenteel wordt het merendeel van het gerecyclede polyester in de industrie gemaakt van PET-flessen en wordt slechts 1% van de vezels gerecycled tot nieuwe vezels. De gezamenlijke prestatie markeert een belangrijke mijlpaal voor het uiteindelijke doel van het consortium om een ​​gesloten vezel-tot-vezel-lus te demonstreren met behulp van het biorecyclingproces van CARBIOS op industriële schaal.